Vesna ispred Poljoprivrednog fakulteta
Privatna arhiva
Vesna ispred Poljoprivrednog fakulteta

Privatna arhiva

Vesna ispred Poljoprivrednog fakulteta, Foto: Privatna arhiva

- Presrećna sam što sam diplomirala. To kako se osećam je neopisivo i volela bih da ova euforija potraje. Verujte mi na reč da je ovih dana fenomenalno biti ja. Završila sam fakultet posle toliko godina i time zaokružila još jedan deo svog života. Za obrazovanje nikada nije kasno. Ja sam vam živi dokaz za to - kaže

Vesna na početku razgovora za „Alo!“ ne skidajući osmeh s lica.

Vesna Stojković

Privatna arhiva

Vesna Stojković, Foto: Privatna arhiva

Poljoprivredni fakultet upisala je 1995. Bila je redovan student, živela u studentskom domu u Beogradu, uredno polagala ispite, a onda se 1999. za vreme bombardovanja vratila u Vršac. Tada je i saznala da je u drugom stanju, nakon čega je pala odluka da ostane u rodnom gradu i sa svojim Dragišom (54) zasnuje porodicu.

Kad ćeš već jednom da završiš školu?

Sinu Srđanu je, navodi, pao kamen sa srca kad je diplomirala.

- Stalno me je pitao: „Kad ćeš, mama, ti da završiš svoju školu?“. Nije mogao da shvati da ja tako velika i kuvam, i spremam, ali i učim, imam papire i skripte u sobi, i idem na fakultet. Zapravo, on se malo uplašio da li to znači da će i on celog života morati da ide u školu. Sad kad sam već jednom završila, pao mu je kamen sa srca - kaže kroz smeh Vesna.

- Nikada nisam digla ruke od studija jer sam osoba koja kad nešto započne to voli i da dovrši. Bila sam na četvrtoj godini kada je počelo bombardovanje i imala sam još deset ispita do kraja. Mislila sam da ću to polako završiti uz dete i porodične obaveze. Ali sve se to neplanirano odužilo, a onda sam u međuvremenu rodila i još jedno dete, pa smo otvorili preduzetničku radnju, i malo-pomalo prođe evo 20 godina od mog povratka u Vršac do diplomiranja. Za to vreme sam dala poneki ispit - navodi Vesna.

Tek pre dve godine definitivno je rešila da zagreje stolicu i položi poslednja četiri ispita. To se sve desilo, kako navodi u šali, zahvaljujući ministru Mladenu Šarčeviću.

Vesna Stojković

Privatna arhiva

Vesna Stojković, Foto: Privatna arhiva

- Kada je ministar Šarčević zapretio nama, večitim studentima, da nas više neće tolerisati i dajući nam godinu dana da studije završimo po programu po kojem smo ih upisali, zagrejala sam stolicu i počela da polažem ispite. Reč je o obimnim ispitima, nimalo lakim, tako da sam poslednji ispit dala u septembru 2018, iako sam planirala da do tada već diplomiram. Sva je sreća da smo dobili još jedan rok, što mi je omogućilo da danas budem diplomirani inženjer agroekonomije - navodi Vesna.

Ne postoji izgovor

Vesnina ćerka Sara Stojković ponosna je na svoju majku.

- Moja majka se trudila da nam ništa ne fali. Sve bi stigla da obavi na vreme da mi ne bismo primetili nikakvu promenu, odnosno da ona ima nešto dodatno da radi. Sada, kada shvatam kako je ona sve to uspela da obavi uprkos svim obavezama, znam koliko u stvari ja vremena imam za sve i da izgovor ne postoji - kaže za „Alo!“ Sara, koja studira na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, smer energetika, elektronika i telekomunikacije.

Veliku podršku, kako navodi, dobila je od supruga Dragiše, ali i ćerke Sare (19) i sina Srđana (9), kao i od Dragišinog sina iz prvog braka Slobodana (30).

- Suprug je mojim roditeljima obećao da ću završiti fakultet i to obećanje je, kao što vidite, ispunjeno. Nažalost, ovu radosnu vest nije dočekao moj otac, ali ni Dragišin, jer više nisu među živima, ali jesu moja i njegova majka, koje su prezadovoljne. I naša deca su presrećna. Sara se odmah pohvalila na društvenim mrežama. Ponosna je na mene. Sada je ona jedini student u kući. Rekla sam joj da, iako je predivno imati porodicu, ne ide baš mojim stopama, odnosno, neka prvo završi fakultet, pa onda sve ostalo. Što se kaže, sve u svoje vreme - navodi Vesna.

Vesna Stojković

Privatna arhiva

Vesna i Sara Stojković, Foto: Privatna arhiva

Posle odbrane diplomskog rada, sa porodicom se uputila u Novi Sad, a završetak studija proslavili su u jednom novosadskom restoranu sa kumama, drugaricama iz gimnazijskih dana.

- Svi me u Vršcu pitaju kada ćemo proslaviti. Evo, sad im javno obećavam, biće fešte - navodi uz osmeh Vesna.

Želja mi je da radim u struci

Samo sedam dana pre nego što je diplomirala, Vesna je preko agencije za zapošljavanje počela da radi u jednoj firmi.

- Sve ove godine bila sam posvećena porodici. Nedavno sam počela da radim kao referent u jednoj firmi, ali to je na određeno vreme. Nadam se da će mi se želja ispuniti da radim u struci kao agroekonomista - kaže Vesna.

 

Komentari (1)

vojo

12.12.2019 08:50

a kud sad.