Prodavnica, šoping
Alo!/ Masanori Jošida
Prodavnica, šoping

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Internet prevare nisu nikakva novost, ali iz dana u dan novi su načini koje prevaranti nalaze da obmanu čak i one ne baš mnogo naivne kupce. Čitateljka „Alo!“ Vesna B. (42) obrazovana je, zna sa elektronskim uređajima i bila je ubeđena da ne može da nasedne na slatke priče obmanjivača, ipak, za par kineskih čizmica dala je 7.000 dinara!

Kako je ispričala za „Alo!“, besna je i na one koji su joj, kako kaže, uvalili lošu robu, ali i na sebe jer im je poverovala.

Da li ste žrtva internet prevare?

 

- Nikad nisam pazarila preko interneta jer volim dobro da proverim robu, ali jednim čizmama s Instagrama nisam uspela da odolim. Na slici su bile zelene, original, 7.000 dinara i ja sam ih naručila u broju 38. Za taj brend to je odlična cena i bila sam presrećna što ću tako „dobro da prođem“ - kaže Vesna.

Ipak, nastavlja, ta sreća nije bila dugog veka jer je u paketu čekalo iznenađenje.

- Stigla je pošiljka, a u njoj sam imala šta da vidim. Par čizama ni nalik poručenim! Crne, sa đonom neprijatnog mirisa i u broju 37! Odmah sam pozvala prodavca da se žalim. Javila se ista osoba i obećala da će ispraviti grešku, ali ubrzo su nalog na Instagramu ugasili, broj isključili, a na adresi u Pančevu koja je bila na dostavnici nije bilo nikoga s tim imenom. Platila sam 7.000 čizme koje sam na buvljaku mogla da kupim za 1.500 dinara - priča razočarana Vesna.

Pored ovakvih, još su brojniji pokušaji prevara preko imejla. Njihova učestalost je skočila za čak 70 odsto, a poslednja među njima stiže sa lažne adrese „Pošte Srbije“. Naime, stotinama korisnika prošle nedelje stigla je poruka u kojoj se traži da plate simboličan iznos od 36 dinara za carinu da bi im neka pošiljka bila isporučena.

Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora RNIDS

Printscreen

Ni traga ni glasa od prodavaca nakon prevare, Foto: Printscreen

Onima koji su na to naseli skinut je sav novac sa računa!

Kako je objasnio Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora Registra nacionalnog internet domena Srbije, niko ne zna koliko je ljudi naselo na tu prevaru!

- Kada pogledamo adresu s koje stiže, liči na regularnu adresu pošte, međutim, mejlovi su slati sa servera iz inostranstva i preusmeravani. Korisnicima su tražili podatke kreditnih kartica, a to nikako nisu smeli da daju. Oni koji su ostavili broj kartice sada moraju da je blokiraju i da s nje onemoguće plaćanje. Kriminalci su tražili samo 36 dinara, a sutradan ponudili popust i tražili 28 dinara, međutim, ubrzo je nestao sav novac s računa - upozorava Kecić.

Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora RNIDS

Printscreen

Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora RNIDS , Foto: Printscreen

Na pitanje da li banke mogu da spreče da se sa klijentovog računa skine novac, Kecić kaže da zavisi od politike banke.

- Banka može to da spreči proverom samog plaćanja. Ako koristite karticu, da vam stigne SMS sa kodom kojim potvrđujete plaćanje, na primer. Mnoge banke takođe prate odakle se vrši plaćanje i u nekim situacijama dobronamerno blokiraju transakciju - objašnjava Kecić.

Kako da prepoznate lažni mejl?

„Fišing mejlovi“ izgledaće kao da stižu sa pravog servisa, ali ako obratite pažnju, videćete da postoji dodatno slovo ili crtica ili neka druga izmena u odnosu na ime usluge koju koristimo.

Mejl,

Shutterstock

Mejl,, Foto: Shutterstock

- Čim nam je sumnjivo, ne smemo ostavljati podatke, naročito ne više nego što je potrebno za izvršenje usluge koju hoćemo. Na primer, tražio sam novi automobil, kompanija mi je tražila kompletne podatke, ime, prezime, adresu i broj telefona, samo da bih skinuo katalog modela. Naravno da to nisam uradio - upozorio je Kecić.

Komentari (2)

Kalesu

21.04.2021 08:51

Udica je zabačena, pa ko zagrize, a amebe grizu k'o lude! Kupovao sam više puta preko interneta, ali samo od firmi i sa njihovih sajtova i web prodavnica, i nikad nije bio problem (samo jednom, poznata firma koja prodaje belu tehniku, ali je to rešeno). "Prodaja" preko društvenih mreža je samo mamac za naivne, pogotovo kada je nešto "izuzetno povoljno". Takvi oglasi su, u startu, sumnjivi i zaobići ih treba u širokom luku.

chicago

26.04.2021 21:07

ugg cizme 7 000 dinara i treba da ti uvale kad kupujes fals robu,za takve treba cigle da vam salju