Otvoren obnovljen dečji park u Rakovici
Facebook/Printscreen/Goran Vesić
Otvoren obnovljen dečji park u Rakovici

Facebook/Printscreen/Goran Vesić

Otvoren obnovljen dečji park u Rakovici, Foto: Facebook/Printscreen/Goran Vesić

Kako kaže, taj tender će biti namenjen samo za kupovinu opreme jer će Grad Beograd finansirati u stanice i električne bicikle.

- Imaćemo u prvoj fazi sto stanica, a u naredne dve godine proširićemo to na još 50. Siguran sam da ćemo već na proleće naredne godine imati sistem javnog bicikla u Beogradu. Važno nam je da taj sistem integrišemo u javni prevoz u Beogradu - kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, gradske vlasti su otvorile dijalog sa udružnjima biciklista.

Goran Vesić

Tanjug

Goran Vesić, Foto: Tanjug

- Premijerka Ana Brnabić je podržala tu inicijativu. Pripremamo čitav niz predloga kako bi pospešili razvoj biciklizma u Beogradu. Subvencije za kupovinu bicikala koji se proizvode u Srbiji je jedna od tih mera. Predložićemo i izmenu Zakona o saobraćaju kako bi uveli pojam "Biciklističke ulice". U tim ulicama bi bio zabranjeno preticanje biciklista i pešaci i biciklisti bi imali prednost - kazao je Vesić i naglasio da se u ovom momentu u Beogradu uređuje 7,7 kilometara biciklističkih staza.

- Naša namera je da u naredne četiri godine sa sadašnjih 120 kilometara biciklističkih staza, popnemo na 450 kilometara prostora za bicikliste. Verujem da će tada veći broj građana tada koristiti bicikl kao prevozno sredstvo. Mi smo prva Uprava Grada Beograda koja je prednost u urbanističkim planovima dala biciklističkom saobraćju - kazao je Vesić.