Veoučitelj Nikola Trišić
Facebook
Veoučitelj Nikola Trišić

Facebook

Veoučitelj Nikola Trišić, Foto: Facebook

 

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, reč je o veroučitelju Nikoli Trišiću, koji je na času uzeo gitaru i sa svojim đacima drugog i trećeg razreda, svirao i pevao jednu od najemotivnijih i najlepših srpskih pesama "Himna kosovskih junaka", a deca su ga pratila.

Nakon što je odsvirao i u glas sa đacima otpevao ovu pesmu, sve vreme snimajući je, on je ovo okačio na svoj Fejsbuk profil.

- Danas smo malo govorili o Kosovskim junacima i o tome kako su Srpkinje ispraćale svoje vitezove u boj, pa smo naučili jednu lepu i tužnu pesmu - napisao je uz video koji je objavio.

 

Drugi korisnici su bili oduševljeni onim što vide i čuju, a svi su imali samo jednu misao "ovo je predivno".

Kako bismo saznali kako je došao na ovakvu ideju, ali i kako inače izgledaju njegovi časovi, pozvali smo Nikolu Trišića.

- Na ideju sam došao tako što sam im govorio o Bogorodici i Hristu, i uopšte o ulozi majke. Paradoksalno tome je i ispraćaj srpskih vitezova u Kosovski boj, jer, one su bile tužne zbog njihove sudbine, a u isto vreme i preponosne zbog žrtve koju podnose, tako isto i Bogorodica koja je osetila tugu zbog Hristovih muka i stradanja, ali i radost zbog Njegovog Vaskrsenja. Želeći da u njima isto tako vaskrsne želja za saosećajnost, kroz pesmu se to najbolje doživljava - rekao je Nikola.

Kako nam je ispričao, motiv za ovakvu nastavu uvek je isti - "osećaj za zajednicu, jer kroz pesmu svi zajedno, jednosmisleno i jednodušno radimo istu stvar, to je jednostavno početak usavršavanja u hrišćanskim vrlinama, oni su mali još i sa njima treba polako, sistematski i postupno".

Veoučitelj Nikola Trišić

Facebook

Veoučitelj Nikola Trišić, Foto: Facebook

 

Motiv je takođe, prema Nikolinim rečima, pored gore pomenutog probuđivanja pripadnosti jednog naroda koji ima pre svega prebogato duhovno nasleđe kojeg se ne treba stideti i izgrađivati svest o tome na dobrom i plodonosnom temelju.

- Naši časovi veronauke su uglavnom slični ovom. Trudim se da decu naučim duhovnim vrednostima, da budu pre svega dobri, pošteni i vredni ljudi, da žive sa komšijama u miru, da budu ponosni na svoj duhovni identitet, da u svemu budu Svetosavci. Veronauka ima za cilj da decu nauči osnovama vere, one vere koju su držali i Sveti Sava i knez Lazar i mnogi drugi. Mi smo Svetosavci i time se ponosimo gde god da smo - izjavio je za Telegraf Nikola Trišić.

Reakcija dece na ovakvu nastavu je uvek fenomenalna, kako kaže naš sagovornik, a i on tvrdi da kada deca nešto osete to ne može da se ne primeti, s toga je poprilično siguran u ono što čini. Mi smo saznali da se Nikola osim pedagogogijom i religijom bavi i muzikom, pa smo ga upitali kako to sinhronizuje, jer i sam piše tekstove.

- Bog je dao dar, ja ga koristim - kratko i skromno, u hrišćanskom stilu, završio je Nikola naš razgovor.

 

KADA JE NASTALA PESMA?

Autor ove pesme, koja je napisana i kompovana za film "Boj na Kosovu", jeste akademik Ljubomir Simović, ali to nažalost malo ko zna. Međutim, postoje priče da ova pesma datira još iz tristote godine 14. veka.

"Himna kosovskih junaka" je srpska pesma koja opeva bitku na Kosovu koja se dogodila 1389. godine. Postoji nekoliko verzija njenog teksta.