Crkva sveća sveće
Masanori Jošida
Crkva sveća sveće

Masanori Jošida

Ilustracija, Foto: Masanori Jošida

Miholjdan je praznik posvećen Svetom Kiriaku Otšelniku,koga narod zove Sveti Miholj, te otud i naziv praznika. Svetac je rođen u Korintu i u mladosti se posvetio Bogu i veri.Sveti Jeftimije ga zapazi i prozre kao budućeg velikog duhovnika, te ga uze pod svoje okrilje.

Pročitajte još:

 

Sveti Kiriak je govorio da ga sunce nije videlo otkako je monah da jede niti da se gnevi na nekog. Crkva ga smatra za veliko svetlo, stub pravoslavlja u liku monaštva. One je moćni isceljitelj bolesnih i blagi utešitelj tužnih.

Čitajući Sveto pismo, veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.

Boravio je u više manastira gde se, posvetivši se hrišćanskoj veri, i borio protiv jeresi.

Pred kraj života boravio je u monaškoj obitelji Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Kirjaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživeo je 109 godina i upokojio se 557. u pustinji gde je proveo starost i poslednje godine života.

Crkva Svetog Andreja Prvozvanog

Alo / Nenad Vujanović

Ilustracija, Foto: Alo / Nenad Vujanović

U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osveštanje bazilike Svetog Mihaila u okolini Rima, što je i objašnjenje za naziv praznika.

Danas je umnogome neobičan dan. Miholjdan kao praznik vekovima unazad obeležavaju na isti dan (12. oktobra po Gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru, a 29. septembra po starojulijanskom), katolici, pravoslavni i protestanti širom Evrope. Po tome je ovaj datum jedinstven među hrišćanima raznih kongregacija.

Miholjdan slave najviše pravoslavni vernici na primorju, jer je zaštitnik moreplovaca.

 

U Boki Miholjdan zovu i gospodski praznik,jer su ga slavile čuvene admiralske i kapetanske porodice tog kraja. Ovaj dan nije dobar za isplovljavanje.Sveca treba prvo kod kuće proslaviti, pa onda na more krenuti. Rođeni ovog dana posebno su nadareni i blagosloveni, a veruje se da će imati dosta sreće u životu.

U Srbiji se slavi kao krsna slava, ali ne u velikom broju familija. Prema narodnom verovanju od Miholjdana nastupa prava jesen, jer je do Lučindana tačno tri nedelje, a izreka kaže ''Sveti Luka, sneg do kuka''.

 

 

Komentari (2)

Seti se Boga

12.10.2018 08:31

Jedini pravi zastitnik je JAHVE Bog. U redu je postovati one koji su ziveli sveto ali idolopoklonisati nikako. HALELUJAH!

Mina

12.10.2018 10:25

Divan dan i praznik. Poklonimo se moštima ruskih svetaca, još samo danas su u crkvi Sv. Save na Vračaru.