Rimokatolička crkva imena Marijinog u Novom Sadu
printskrin
Rimokatolička crkva imena Marijinog u Novom Sadu

printskrin

Rimokatolička crkva imena Marijinog u Novom Sadu, Foto: printskrin

Nadležni u Rimokatoličkoj crkvi imena Marijinog, kulturnom dobru i jednom od simbola Novog Sada, nezakonito su ugradili podno grejanje i zamenili pločice u oltaru.

Ovi radovi obavljeni su poslednjih meseci bez bilo kakvog odobrenja nadležnih, a drastične promene u izgledu unutrašnjosti crkve, popularno zvane Katedrala, prijavili zbunjeni građani, navodi 021.rs.

Katedrala sada ima svetlucavi braon oltar sa pločicama, a cilj nadležnih u Katedrali je da svi podovi unutar crkve dobije novo ruho.

Da su radovi izvedeni nezakonito potvrđuju u nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Direktor Zavoda Siniša Jokić navodi da je Rimokatolička crkva Ime Marijino sagrađena 1895. godine, deo prostorno kulturno-istorijske celine Starog jezgra Novog Sada, te da je postala kulturno dobro 2008. godine.

Od tada ima i određene obaveze.

"Jedan je od objekata koji veoma doprinose visokim ambijentalno-arhitektonskim kvalitetima ovog prostora. U skladu sa tim, vlasnici i korisnici su, prema važećem Zakonu o kulturnim dobrima, u obavezi da o planiranim radovima obaveste Zavod i pribave uslove i mere za izvođenje radova. U ovom slučaju nadležni u crkvi nisu se obratili Zavodu tj. radovi su izvedeni bez uslova Zavoda", kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.