Crkva, običaj, svetac
Tanjug/Filip Krainčanić
Crkva, običaj, svetac

Tanjug/Filip Krainčanić

Crkva, običaj, svetac, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Sveti Jovan Ćutljivi ili Jovan Molčanik je pravoslavni svetitelj i episkop.

- Rodom iz Nikopolja Jermenskog, od oca Evkratija i matere Efimije. U osamnaestoj godini rešio jeda se zamonaši, i mnoge je godine proveo u posvećenoj veri, čisteći srce suzama, postom i molitvom. Posle deset godina postavljen je za episkopa kolsonijskog. Svojim primerom privukao je veri svog brata Pergamija i strica Teodora, ljude znamenite na dvorovima cara Zenona i Justinijana. Videvši zlobu i pokvarenost ovog sveta, koju on nije mogao da izleči, napustio je episkopski presto i prerušen u prostog monaha došao je u porodicu svetog Save kod Jerusalima, gde mnoge godine osta nepoznat vršeći savesno i izvrsno svaku službu, na koju ga je slao iguman - kaže žitije Svetog Jovana Ćutljivog.

- Zbog toga ga je sveti Sava Osveštani predložio patrijarhu Iliji, da ga rukopoloži za prezvitera. Kada je ovaj pristao, Jovan mu ispovedi da je on već u episkopskom činu. Tada se zatvori sveti Jovan u keliju, i u ćutanju i molitvi provede godine i godine. Potom u pustinji provede devet godina hraneći se samo divljim zeljem, pa se opet vratio u manastir.

Slava, crkva, vera, pravoslavlje

Alo!/Vladimir Marković

Slava, crkva, vera, pravoslavlje, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Kada je Sveti Sava Osveštani preminuo, Jovan je silno tugovao za njim. Onda mu se Sava javio u viziji i rekao mu:

"Ne tuguj, oče Jovane, jer ako se i razlučih od tebe telom, ipak sam duhom c tobom". Tada ga je Jovan zamolio: "Moli Gospoda, oče, da i mene uzme s tobom".

Na to mu Sava odgovori: "To ne može biti sada, jer ima da dođe na manastir veliko iskušenje; pa Bog hoće da budeš u telu na utehu i utvrđenje pravovernih protiv jeretika".

- Odvraćao je verne od jeresi Origeniva i doprineo mnogo da se ta jeres suzbije i osudi. Prozirao jasno u duhovni svet i isceljivao ljude od bolesti. Umro je 558. godine u stotinu četvrtoj godini života. Kako objašnjava pesma iz prologa, Bog sluša molitve pravednika i ispunjava ih - ponekad odmah i doslovno a ponekad kasnije, u zgodno vreme, s obzirom na korist crkve.

Drugim rečima: ispunjujući molitve pravednika, Bog ima u vidu ili spasenje jednoga čoveka ili dobro cele crkve.

Dakle, posebno danas, ali i inače, budite vredni u traženju istine, još vredniji u očišćenju svog srca, strpljivi u čekanju i nepokolebljivi u veri pa će nam Bog dati sve u svoje vreme onako i onoliko kako i koliko nam je nužno za naše spasenje.

Sveti Jovan Ćutljivi u hrišćanstvu predstavlja odlučnost i istrajnost, a veruje se da na njega treba u tišini provesti ceo dan vežbajući svoju disciplinu i slušajući više šta drugi govore.