Studenti Fakultet Upis
Oliver Bunić
Studenti Fakultet Upis

Oliver Bunić

Studenti Fakultet Upis, Foto: Oliver Bunić

''Napravili smo predlog odluke za izmene Statuta na koji način možemo studente koji su studirali po propisima koji su važili pre ovog zakona uključimo u sadašnji sistem obrazovanja'', rekla je prorektor Nada Kovačević.

Kako je obijasnila, to znači da se ispiti koje su položili studenti koji hoće da nastave da studiraju po novim propisima vrednuju i priznaju, kao i da se odredi šta treba da završe iz novih studijskih programa kako bi se preveli na novi sistem obrazovanja.

''To nije po automatizmu za sve nego samo za oni koji to žele i fakulteti mogu da procene koliko takvih studenata mogu da prime jer se radi o povećanju broja studenata na nekim studijskim programima'', rekla je Kovačević.

Ona je navela i da su fakultetima davane preporuke, kao i prošle godine, da za nekoga ko je počeo da studira farmaciju ili biologiju treba da se inovira program, a ne da se uči po onome od pre 11, 12 godina.

Međutim, kako kaže, nešto će biti priznato u potpunosti, a nešto će morati da se doradi.

''Neke predmete ćemo tim studentima priznati u potpunosti, za neke ćemo videti šta treba da se doradi i na taj način ćemo pokušati da sve one koji su zainteresovani uključimo u nove studijske programe'', rekla je Kovačević.