kiša
Jošida Masanori
kiša

Jošida Masanori

kiša, Foto: Jošida Masanori

Velike količine peska iz Sahare su već prisutne širom Sredozemlja, u delovima zapadne Evrope i na području Balkanskog poluostrva, kaže meteorolog Slobodan Sovilj i navodi da se zato i u određenim delovima Srbije mogu javiti takozvane prljave ili obojene kiše.

Pročitajte još:

Objasnio je da je razlog za prisustvo velike količine peska iz Sahare u Evropi ciklon na severu Afrike, odnosno polje niskog vazdušnog pritiska koje je omogućilo da ta velika količina peska bude uzdignuta u više slojeve atmofsere.

 

Zatim se ona, rekao je Sovilj za Tanjug, južnom i jugozapadnom strujom prenela preko oblasti Sredozemlja ka Balkanskom poluostrvu i ka zapadnoj Evropi.

- Ovo je vrlo uobičajena pojava, dešava se često u manjoj ili većoj meri. Ne dešava se da se ona često manifestuje zato što nema uvek padavina i onda ljudi ne obrate pažnju na to - rekao je Sovilj.

Sahara

Profimedia

Sahara, Foto: Profimedia

Naveo je i da je u prodoru prašine iz Sahare značajno velika koncentracija naročito u zapadnom Sredozemlju.

Glavna posledica velike koncentacije peska iz Sahare u vazduhu su, rekao je Sovilj, obojene padavine u onim delovima gde padavina ima.

Tako se, kaže, mogu javiti žute ili crvene kiše, u zavisnosti od tipa čestica koje se nalaze u vazduhu.

Sovilj je rekao da je povoljna vest što će narednih dana u Srbiji duvati jak jugoistočni vetar tako da neće biti zadržavanja čestica na određenom prostoru.

- Povoljna vest je što će u košavskom području i u planinskim delovima, praktično u većem delu Srbije narednih dana duvati jak jugoistočni vetar - kaže Sovilj.

Preporučujemo još:

Kako je rekao, s ozbirom na to da se padavine očekuju u toku noći između ponedeljka i utorka, i u utorak naročito u jutarnjim i prepodnevnim satima, u određenim delovima Srbije mogu se javiti takozvane prljave ili obojene kiše.

Može se, dodaje, javiti prašina na kolima ili po drugim vidljivim delovima, a u kombinaciji sa određenim zagađujućim česticama može biti opasna za astmatičare.

Najveća koncentracija peska iz Sahare je trenutno u zapadnom Sredozmelju gde je, kaže Sovilj, došlo do deponovanja čestica, čak i u onim delovima gde padavina nije bilo.

Krvava kiša

Printscreen

Krvava kiša, Foto: Printscreen

Sutra će u košavskom području i na planinama duvati jak i olujni jugoistočni vetar sa najjačim udarima na području južnog Banata i donjeg Podunavlja, gde će povremeno dostizati orkanske udare, oko 30 metara u sekundi. Uveče u slabljenju.

Od srede do petka i dalje će duvati košava, ali slabijeg intenziteta, sa najjačim udarima na području južnog Banata i donjeg Podunavlja, oko 20 m/s.