Kiša nevreme pljusak oluja
Alo!/Dejan Briza
Kiša nevreme pljusak oluja

Alo!/Dejan Briza

Ilustracija: Alo!/Dejan Briza

Prema rečima meštana, nevreme je počelo oko 17 časova i trajalo 20 minuta. Za to vreme grad veličine oraha naneo je veliku štetu na usevima, ali na stambenim objektima.

"Ponadali smo se da je sa gradom koji nam je obrao maline gotovo, pa će bar drugo voće i povrće moći da opstane, ali izgleda uzalud. Sipalo je kao iz vreće, krupan grad i jaka kiša, obelelo nam je dvorište", kaže meštanin dragačevskog sela Kaona.

Zamenik predsednika opštine Lučani, Milivoje Dolović, navodi da su sve potrebne mere za sprečavanja grada preuzete.

"Protivgradni streci su odmah reagovali i dejstvovali sa ispaljivanjem, što je pomoglo da šteta na usevima ne bude još veća", ističe Dolović.

 

Ujedno, kiša sa gradom je danas pogodila i područje Bora. Trenutno nema informacija oko eventualne štete.

Nevreme ni ovaj put nije zaobišlo Požegu, jer je grad padao na području Godovika, Milićevog sela i Dobrinje.

Jako nevreme praćeno kišom, vetrom, grmljavinom i gradom zahvatilo je večeras okolinu Kraljeva. Najveću štetu napravili su nabujali potoci na objektima i putevima. Za manje od sat vremena na periferiji Kraljeva, kao i u Ušću u dolini Ibra i u Vrnjačkoj Banji, palo je između 20 i 30 litara kiše po kvadratnom metru što je za kratko vreme pokrenulo bujice.

- U Ušćanskom kraju je padao grad, potom se nevreme preko Stolova i Goča spustilo najpre u Gokčanicu, a potom i u Ratinu, Vrbu, Šumarice, Metikoše, Beranovac, Sovljak i Kamenicu gde se istoimena rečica izlila na lokalni put. Sve naše raspoložive ekipe su na terenu i ispumpavaju vodu iz desetak kuća i pomoćnih objekata, iz škole u Vrbi, jednog ugostiteljskog objekta, kao i sa vrnjačke promenade - kaže Radoica Kočović načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

Zbog obilnih padavina, postoji na potencijalnu opasnost od pojave odrona i klizišta na Ibarskoj magistrali, ne deonici puta od Kraljeva do Biljanovca, kao i na putnom pravcu prema Goču.

Takođe, tokom prethodne noći pojedini predeli Vojvodine bili su zahvaćeni snažnim oblacima koju su donosili lokalno obilnu kišu, jak i olujni vetar, ali i grad. Najžešće je bilo jutros oko 5 časova, kada je na području sela Čestereg, Banatsko Karađorđevo, između Srpskog i Novog Itebeja, kao i na užem području Međe bilo jakog nevremena, koje je dobrom delu atara ovog područja donelo i grad i to veličine manjeg oraha. Prvo jače nevreme zahvatilo je noćas oko 1 sat severozapad Vojvodine, okolinu Sombora i Apatina. Oblak se potom premeštao dalje na istok i jugoistok preko Sivca, Stapara, Crvenke... Drugi i čini se jači oblak, formirao se jutros oko 4 sata na području Bačke, postepeno je jačao premeštajući se u severozapadnoj struji dalje na jugoistok, da bi oko 5 časova ujutru pogodio manje područje srednjeg Banata. U selima opštine Žitište bilo je i pojave grada, ponegde čak veličine manjeg oraha. Prema izvorima, sa PGS Čestereg ispaljeno je ukupno 4 protivgradne rakete u dve etape, međutim to nije bilo dovoljno, a može se reći i da je bilo prilično kasno obzirom da je na to područje oblak stigao sa već formiranim zrnom grada, piše "Vojvodina meteo".

Šteta je pričinjena na poljoprivrednim usevima, ali i na pojedinim nekategorisanim seoskim putevima.

Komentari (2)

Pera Detlic

23.07.2018 10:48

Bog opominje, srbijanci bice jos gore ako se odreknete Kosova i Metohije, Republike Srpske...

deda

23.07.2018 16:14

@Pera Detlic - naprotiv, mi ta pitanja treba da resimo sto pre i da se posvetimo borbi protiv vremenskih nepogoda.