PREDRAG KON IZNENAĐEN Već 23 godina priča o jednoj stvari, a niko ga ne sluša, otkrio kada će biti SUDAR Covid-19 i gripa

Epidemiolog Predrag Kon je odgovarajući na pitanje o susretu gripa i korone, dve respiratorne bolesti otkrio šta ga svaki put iznova šokira.

Predrag Kon
Predrag Kon, Foto: Tanjug

- Sada će 23 godine otkako pričam o gripu, ja se šokiram da posle 23 godine ljudi i dalje ne znaju kada je sezona gripa ovde kod nas. Gripa nema u ovo doba godine, jednostavno stižu respiratorne infekcije, grip stiže nešto kasnije. Prema tome, kada govorimo o tom sudaru, to se najranije može desiti u decembru. Može se dogoditi i pre toga, ali bi to podrazumevalo određenu izmenu virusa gripu i pojavu neke druge pandemije, izjavio je dr Predrag Kon pa podvukao:

- Biće sudar, ali kasnije jer je prirodni ciklus gripa kod nas takav da se on pojavljuje u decembru, da maksimum dostiže u januaru, ali čak nekad i u februaru i martu.

Napomenuo je da će na grip uticati pomeranje školskih raspusta jer su škole i predškolske ustanove posebno mesto širenja ove bolesti, što se ne može reći za korona virus, iako se ne zna koliko zaista ima asimptomatskih slučajeva među decom.

- Ali smo napravili barijeru sa maskama i pratimo situaciju - dodao je član Kriznog štaba za suzbijanje širenja kovida i naglasio da ima "uliva virusa u škole", ali da nema prenosa, da sve funkcioniše i nema razloga za zatvaranje.

Kada je u pitanju sama organizacija nastave, naglasio je da je da odluka o tome pripada Ministarstvu prosvete.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi