Bolnica
Tanjug/Filip Krainčanić
Bolnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Bolnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

„Tu spadaju osobe sa hroničnim oboljenjima (respiratorna, kardiovaskularna oboljenja), mala deca i starije osobe“, navodi se u saopšenju.

Kada je u pitanju zdrava populacija, preporučuje se da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru, javlja RTS.

Magla

Tanjug

Magla, Foto: Tanjug

Prema potvrđenim informacijama iz zdravstvenih ustanova, kako se dodaje, broj dece koja su primljena na lečenje nije povećan, već je taj broj uobičajen odnosu na onaj koji se beleži u prethodnim godinama u istom vremenskom periodu.

Koji su uzroci zagađenja

Institut objašnjava da je trenutno urbano aerozagađenje u Srbiji uglavnom čestičnog tipa (PM10 čestice).

„Beleži se variranje koncentracija čestica u toku dana u zavisnosti od prisustva izvora zagađenja. Ove koncentracije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period“, napominje Institut.

Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu, najčešće u ranim jutarnjim časovima i uveče.

„Uzroci aerozagađenja su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenjam“, piše u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije, kako se dodaje, poručuju da nema potrebe za panikom i ukazuju na značaj primene mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

Prema podacima portala specijlizovanog za merenje kvalitata vazduha „Ervižual, Beograd je jutros sedmi najzagađeniji grad na svetu.