Automobil
Alo!/Nenad Vujanović
Automobil

Alo!/Nenad Vujanović

Automobil, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Od ove letnje sezone moguće je da, ukoliko učinite saobraćajni prekršaj na teritoriji EU, a on bude dokumentovan, na kućnu adresu dobijete veoma neprijatno iznenađenje u vidu naloga za uplatu kazne koje se kreću od 100 do 1.500 evra. Ukoliko ne izmirite kaznu na vreme, sledi vam zabrana ulaska u EU koja se teško i dugotrajno ukida.

Međutim, slučaj koji se jednom vozaču iz Srbije dogodio u Sloveniji to demantuje.

Ukoliko vam na kućnu adresu stigne kazna, nemojte olako svatiti, konsultujte se sa advokatom i vidite koja su vaša prava jer vas u suprotnom to može skupo koštati”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Svaki vozač sa našim tablicama koji se oglušio o prekršajni nalog ili kaznu, ima problem ako je snimljen kamerom, jer čak i najmanja opština u nekoj od zemalja članica EU protiv njega može da pošalje prijavu jedinstvenom telu EU i zatraži sankcije.

Ako se to dogodi, vlasnik automobila će na prvom graničnom prelazu saznati da mu je ulazak zabranjen, a skidanje sa ove liste može potrajati i nekoliko godina.

Budući da veliki broj srpskih turista u Grčku na letovanje ide sopstvenim prevozom, na njih se primenjuju propisi EU kada su u pitanju saobraćajni prekršaji.

 

BONUS VIDEO: 21. juna izađite i glasajte za našu decu