korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Štab je izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, koja podrazumeva da je zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Takođe, u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet osoba, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Preporučujemo i:

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

U naredbi se navodi da se preporučuje Gradskom veću grada Valjeva da u zavisnosti od epidemiološke situacije donese odluku o organičavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata tako da radno vreme otpočne u 06.00 časova i završi najkasnije do 22.00 časova.

Ugostiteljski objekti su dužni da prilagode svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

U ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja obavezna je puna primena svih preventivnih mera.

U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama moraju da se odlože okupljanja, a prijemne i druge ispite treba organizovati uz primenu svih mera lične zaštite.

Zabranjeno je korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, „SPA“ i „Wellneš“ centara.

Obavezno sprovođenje mera zaštite obavezno je u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda , kao i u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, „fitneš“-centrima i teretanama.

Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada Valjeva da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama Štaba za vanredne situacije u vreme vanrednog stanja i vrše pojačanu dezinfekciju objekata.

Nalaže se pojačano pranje i dezinfekcija javnih objekata, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Preporučuje se upravnicima stambenih zgrada da obezbede najmanje jednom dnevno čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostorija i površina u zgradi na kojima se ostvaruje najveći kontakti.

U naredbi se navodi da će Štab za vanredne situacije grada Valjeva svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i shodno tome preispitivati postojeće i predlagati nove mere, kao i da je primena mera počela juče.

Pročitajte još: