umor, glavobolja
Profimedia.rs
umor, glavobolja

Profimedia.rs

umor, glavobolja, Foto: Profimedia.rs

 

Mnogi građani, i mladi i stari i zdravi, ovih dana se žale na vrtoglavicu, i upravo je to juče bila najčešća tegoba zbog koje su se usijali telefoni u hitnoj pomoći. Vrtoglavica može biti prolazna, ali i pokazatelj ozbiljnih bolesti, zato je važno da znate kada je vreme da se obratite lekaru.

Kako je rečeno "Blicu" u Hitnoj, upravo juče im se na vrtoglavicu požalilo više sugrađana nego inače, a razlog je krajnje neobičan.

OBRATITE PAŽNJU! Pijete je svakog dana, a evo šta TVRDA voda može da uradi vašem telu! Nije dobro!

- Uzrok vrtoglavica zbog koje su nam se javljali u većem broju jeste skok krvnog pritiska. Mnogi su se prejeli za Uskrs i Prvi maj, i sad osećaju posledice svega toga - kazao nam je dežurni dispečer Hitne pomoći i pojasnio da se ova tegoba naziva hipertenzivna kriza.

Devojci je pozlilo u beogradskom autobusu! Njena majka je zamolila da joj neko ustane i onda je nastao haos!

Po njegovim rečima, kada je visok vazdušni pritisak, povećava se i krvni, ali ljudi mogu osećati vrtoglavicu i kada im padne pritisak.

Kada su bezazlene, a kada signal za posetu lekaru

Na primedbu da osobe mogu osetiti vrtoglavicu i kada su umorne, gladne, prebrzo ustanu, sagovornik odgovara da je moguće da vrtoglavica bude bezazlena, ali ukoliko traje više od nekoliko dana, potrebno je obratiti se lekaru.

U tom slučaju pacijent se podvrgava ispitivanju, pre svega potrebno je uraditi skener glave.

- Savet onima koji osete tegobe, a inače boluju od visokog krvnog pritiske jeste da redovno uzimaju terapiju. Ukoliko vrtoglavica ne prođe, potrebno je da se jave lekaru. Onima kojima se zavrti jer im trenutno skoči pritisak, savet je da popiju vodu sa šećerom, a osobe kojima padne pritisak treba da popiju vodu i so - savetuju iz Hitne pomoći.

 

Vrtoglavica je inače često praćena bledilom, pojačanim znojenjem, osećajem vreline, mučninom i povraćanjem. Istovremeno, čovek može da oseti strah i paniku. Može da traje od nekoliko sekundi do nekoliko sati, pa čak i dana. Stalno ponavljanje napada vrtoglavice toliko iscrpljuje pacijenta da potpuno gubi radnu sposobnost.


Posledica mnogih bolesti

Ova tegova može da bude i posledica brojnih bolesti, a nastaje onda kada se informacije koje nam stižu od različitih senzornih organa (oči, mišići, unutrašnje uho i lokomotorni aparat) u centralni nervni sistem razlikuju od očekivanih, to jest onih na koju smo navikli.

Tu osetljivu ravnotežu mogu da naruše različite bolesti: poremećaji u unutrašnjem uhu, kardiovaskularnom sistemu, centralnom nervnom sistemu, radu hormona i neurovegetativnih organa.