Aleksandar Vučić
screenshoot/Youtube
Rača

screenshoot/Youtube

Rača, Foto: screenshoot/Youtube

Centralna komemorativna svečanost održana je kod mosta na Rači u 19 časova i 30 minuta, gde su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Obraćanje Aleksandra Vučića

- Ujedinjeni možemo sve, razdvojeni ništa, i bili bismo slabi kao i te 1995. Ponosan sam jer srpska suza ponovo ima roditelja, što nam nisu zabranili naše prezime, što imamo svoju državu. Više agresije na nazivamo kampanjama.

Aleksandar Vučić

screenshoot/Youtube

Aleksandar Vučić, Foto: screenshoot/Youtube

- Zato sam zahvalan i Dodiku, ali i svim Srbima koji su razumeli da moramo da poštujemo sami sebe.

- Zid ćutanja su napravili o Jasenovcu. I mi svi gledamo i ne verujemo šta gledamo i šta slušamo. Srbi koji su ubijani samo jer su Srbiji. Da u Dubici nismo imali mladića za vojsku ni 10 godina posle Drugog svetskog rata. Srbi su krivi za sve...

- Moramo da im pokažemo da nisu uspeli u planovima. Uspeli smo da podignemo glavu i kažemo da Srbija živi, neće nestati i neće imati žig sramote. Nije važna cena.

- Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima. Naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo, mir da, ali poniženje nikada. Nismo vas terali nikada da priznate genocid, koji je očigledan, samo kažite "da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod jer su nosili srpsko ime i prezime".

- Al nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i pričamo kako su to veliki koraci. Hoćete da slavimo da bismo dobili aplauze u Evropi... nećemo da slavimo ubijanje Srba. Ne pristajemo na poniženje! Pomirenje da, poniženje nikada.

- Hoću da se izvinim posebno Krajišnicima, jer je Srbija sramno ćutala. Jer vam nije dala da traktorima uđete u centar Beograda. Da neko ne vidi katastrofu našeg naroda. Izvinite Krajišnici, i beskrajno vam hvala zbog svega što ste uradili za svoju zemlju.

- Srbija više ne pristaje na ćutanje. I danas nam drže pridike oni koji slave Mila Budaka, čoveka koji je izmislio "Srbe na vrbe".

Patrijarh Irinej služio parastos

Nakon parastosa, patrijarh se obratio narodu.

- I 25 godina od stradanja Srba obeležavamo jedan tragičan događaj našeg nevinog naroda. Jedina krivica Srba koji su živeli u Hrvatskoj bila je što su etički Srbi i pravoslavni po veri. Tu krivucu je narod platio hiljadama i hiljadama nevinih žrtava. Cena za svoje ime i veru počela je da se životima plaća od 1941., a plaća se i dan danas, na našu veliku žalost.

- Našu najveću nesreću Hrvati slave kao svoju najveću pobedu. Iako su Srbi mnogo stradali od Hrvata, mi im ne želimo zlo. Kao časni Hrišćani treba da im oprostimo, a da pravdu prepustimo svevišnjem.

Milorad Dodik

screenshoot/Youtube

Milorad Dodik, Foto: screenshoot/Youtube

Obraćanje Milorada Dodika

- Izbeglice na ulici Petrovačkoj, i 300 dece u koloni. U snegu rumena Marija, bilo joj je 7 godina... ovako je Ćipić pisao... Naša osveta neće biti smrt, biće život. To što i danas postojimo, što i danas imamo slobodu. Što smo i danas na ovom mostu, iznad Save, koja teče i svedoči o stradanju našeg naroda. Plače koliko i šumi. Njom teče krv koliko i voda.

- Oluja je samo deo plana koji se sprovodio ceo prošli vek, završni čin genocida Hrvata nad Srbima. Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov cilj, što je i Tuđman najavljivao. Genocid nad Srbima je strateški plan Hrvatske.

- Prvi put smo se sreli pre sedam godina, na inicijativu predsednika Vučića, to ljudi treba da znaju.

Rača

screenshoot/Youtube

Rača, Foto: screenshoot/Youtube

Od 4. do 7. avgusta 1995. godine hrvatske snage etnički su od srpskog stanovništva očistile teritoriju Banije, Like, Korduna i Severne Dalmacije, odnosno tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Predsednik Srbije najavio je prošle nedelje da će Srbija i Republika Srpska danas zajedno obeležiti veliku srpsku tragediju - progon 250.000 Srba iz Hrvatske.

Tanjug/AP

"Oluja", Foto: Tanjug/AP

"Obeležićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gde smo to učinili prvi put zajedno 2015. godine, na Rači, gde ćemo postaviti i spomen-obeležje. Na tom mestu, kada bude izgrađen most koji je najveći broj izbjeglica na traktorima prešao, napravićemo zajedno s RS spomen-park", najavio je Vučić.

Predviđeno je da se na mostu na Sremskoj Rači sretnu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a dočekaće ih patrijarh srpski Irinej.

U pres-službi predsednika Srbije je rečeno da je predviđeno da Vučić dođe na most sa strane Srbije, a Dodik sa strane BiH.

"Oni će doći do pola mosta, pozdraviti se sa patrijarhom Irinejem na mostu. Patrijarh će služiti parastos, a pre toga će na mostu biti otkrivena spomen-ploča i položeni venci", rekli su u pres-službi.

Spomen-ploča na mostu biće otkrivena simbolično, uz minutu ćutanja i polaganje venaca. Ploča će biti uvek osvetljena tako da svako ko prođe, može da je vidi.

Predstavnici Srba prognanih tokom Oluje, kao i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj očekuju da u toj zemlji konačno počne procesuiranje zločina nad srpskim civilima i pored činjenice da se u Hrvatskoj “Oluja” slavi kao oslobodilačka akcija, a 5. avgust je hrvatski državni praznik.