Ustoličenje patrijarha Porfirija
Ilustracija

Svečano ustoličenje novog patrijarha održava se danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. Patrijarh Porfirije održaće pristupnu besedu.

Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

On je i zvanično nešto oko 10.45 sati ustoličen, pošto je primio simbole poglavara, a Sabornom crkvom odvanja "Aksios!" i "Dostojan!"

Ustoličenje patrijarha Porfirija

Alo!/Marko Metlaš

Ustoličenje patrijarha Porfirija , Foto: Alo!/Marko Metlaš

Nakon što je novi poglavar SPC pozdravio okupljene državnike, velikodostojnike i narod, on je rekao da se moli Bogu, kao i da moli sve prisutne da ga podrže u zadatku koji je pred njim.

Patrijarh Porfirije

Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Porfirije, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prvo obraćanje novog patrijarha Porfirija:

- Pomozite mi da zadatke koji su položeni na moja nejaka pleća iznesem dostojno, sa radošću. Pomozite mi da budem skromni naslednik moji svetih predaka - rekao je srpski patrijarh. pa dodao:

- Čuvam i stavljam spomen na žrtvu koju su podneli moju sveti prethodnici, ovo je poznato samo Bogu i njima, pomozi Bože da idemo stopama mudrosti, da budemo poput patrijarha Pavla, i patrijarha Irineja, iskreno, prema iskonsku iskustvu, nebeske trube svetog apostola Pavla ističem da se nemam čime pohvaliti osim molitvom svojom. Naslednik sam i velikih obnovitelja srpske patrijaršije, Makarija i Dimitrija. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na žrtvu i mučeničko stradanje za crkvu Božiju.

Patrijarh Porfirije

Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Porfirije, Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je pozvao narod da sledi stope svojih velikih patrijarha iz istorije, i da budemo mudri i puni vere u Boga.

- Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva svugde gde jeste živi punim plućima, i da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu. Bog je jedini mogući način svedočenja istine, i mi smo pozvani da mu služimo - rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je rekao da je Hristos naša mera, i da stoga patrijaršijska služba treba da bude utemeljena na iskustvu svetih ljudi.

- Nije zadatak crkve da rešava socijalne, političke i psihološke probleme. U crkvu dolazimo na svetu liturgiju kako bismo tu dotakli jedino što je važno, kako bismo dotakli krst Hristov. To je osnovni zadatak crkve - rekao je patrijarh Porfirije.

11:25 - PATRIJARH BLAGOSLOVIO VUČIĆA

Patrijarh srpski Porfirije je nakon održane besede blagoslovio predsednika Vučića, nakon čega su se tri puta poljubili.

DOSTOJAN! PATRIJARH PORFIRIJE SVEČANO UVEDEN U TRON POGLAVARA SPC

Novi patrijarh svečano je uveden u Tron poglavara srpske crkve. Njega je do prestola dopratio mitropolit dobrobosanski Hrizostom koji mu je uručio žezlo, panagiju i belu panakamilavku. Sabornom crkvom odjekuju uzvici Aksios! DOSTOJAN!

Patrijarh Porfirije

Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Porfirije, Foto: Tanjug/Rade Prelić

11:25 - PATRIJARH BLAGOSLOVIO VUČIĆA

Patrijarh srpski Porfirije je nakon održane besede blagoslovio predsednika Vučića, nakon čega su se tri puta poljubili.

10.44 - NA USTOLIĆENJE STIGAO PREDSEDNIK VUČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao u Sabornu crkvu i prisustvuje prvoj besedi novog srpskog patrijarha.

Aleksadnar Vučić i Dodik

Printscreen

Aleksadnar Vučić i Dodik, Foto: Printscreen

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski naslednik je svetosavskog trona voljom Svetog arhijerejskog sabora koji je u četvrtak zasedao u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Novoizabrani prvojerarh, čije je svetovno prezime Perić, jedan je od najmlađih koje je SPC imala u novijoj istoriji, a smatra se čovekom mira i dijaloga, po meri izazova sa kojim je suočena Srpska crkva.

09:32 - ČITANJE JEVANĐELJA NA SVETOJ LITURGIJI

U toku je sveta liturgija na kojoj će biti ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije.

08:54 - PATRIJARH SA VLADIKAMA SLUŽI LITURGIJU

Svi arhijereji Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Porfirijem, ušli su u Saborni hram, gde je počela Sveta liturgija.

08:27 - PRIPREME U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI

Poslednje pripreme za ustoličenje srpskog patrijarha Porfirija vrše se i u Patrijaršiji. Veliki broj sveštenih lica ulazi i izlazi iz zdanja.

08:20 - OKUPLJA SE NAROD U SABORNOJ CRKVI

U Sabornoj crkvi, gde će danas biti ustoličen novi patrijarh srpski Porfirije, već se okupljaju vernici koji žele da prisustvuju tom istorijskom čin

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, javnost će biti naknadno obaveštena, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, izborom vladike zagrebačko - ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC završen je u četvrtak nešto pre 16 časova vanredni Sabor održan u Hramu Svetog Save.

Pročitajte još: