SPC danas bira patrijarha
Ilustracija/ Alo! Marko Metlaš
SPC danas bira patrijarha

Ilustracija/ Alo! Marko Metlaš

SPC danas bira patrijarha, Foto: Ilustracija/ Alo! Marko Metlaš

Srpska pravoslavna crkva dobila je 46. poglavara u svojoj istoriji. Novog patrijarha - naslednika Irineja Gavrilovića - izabrao je Sveti arhijerejski sabor, a na čelu Srpske pravoslavne crkve nakon glasanja izabran je mitropolit  zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

17.15 -  PORFIRIJE POSETIO GROB UPOKOJENOG PATRIJARHA IRINEJA

Porfirije obišao grob Irineja

SPC

Porfirije obišao grob Irineja , Foto: SPC

Odmah nakon proglašenja, Porfirije je posetio grob upokojenog Patrijarha Irineja, koji se nalazi u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Porfirije smatra da su Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga „izgubimo kao temelj postojanja“, nije siguran da „naš narod ima budućnost“.

partijarh porfirije hram svetog save spc

Dejan Briza

partijarh porfirije hram svetog save spc, Foto: Dejan Briza

15.40 - Srpska pravoslavna crkva dobila je svog 46. poglavara u svojoj istoriji a u pitanju je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

15.30 - TROJICA KANDIDATA ZA NOVOG PATRIJARHA SPC - VLADIKA BAČKI IRINEJ, MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI PORFIRIJE I EPISKOP BANJALUČKI JEFREM, SAZNAJE TANJUG

15:22 - STIGAO ARHIAMANDRIT KOJI ĆE IZVUĆI IME PATRIJARHA

U Hram Svetog Save stigao je arhimandrit Matej Ristanović iz manastira Sisojevac koji će iz jevanđelja izvući ime patrijarha.

15:15 Određena nova pauza

Pred novi krug glasanja, određena je još jedna pauza. Za sada nije poznato koji su rezultati dosadašnjeg toka glasanja.

partijarh porfirije hram svetog save spc

Dejan Briza

partijarh porfirije hram svetog save spc, Foto: Dejan Briza

15: 00 Ko će biti među trojicom?

U ovom trenutku traje glasanje nakon kog će biti poznato ko su tri kandidata za novog patrijarha. Kada budu određena trojica kandidata, njihova imena se stavljaju u koverte, a monah Matej izvlači jednu od njih. Onaj čije ime se nađe u koverti koju izvuče monah – biće novi patrijarh.

14.09 - Samo jedan vladika dobio natpolovičnu većinu u prvom krugu

Kako saznajemo, u prvom krugu glasanja natpolovičnu većinu dobio je samo jedan od vladika i tako ušao u "prvu kovertu" koja će ići u Apostolski žreb.

Naši izvori iz Hrama nisu hteli da nam kažu ko je episkop koji je prvi "izglasan". Glasanje se nastavlja sve dok još dvojica arhijereja ne dobiju natpolovičnu većinu glasova.

Kako su medji spekulisali i prema tvrdnjama poznavaoca prilika u vrhu SPC, najveće šanse da uđu u ove tri koverte imaju vladike Irinej (Bulović), kao i Porfirije, Jeftem, Teodosije i Joanikije.

Mada, uvek su moguća iznenađenja, jer patrijarha na kraju bira Duh Sveti. Ni patrijarh Pavle, ni patrijarh Irinej pre izbora za čelnika Crkve nikada nisu spominjani kao favoriti.

14:00 - POČELO GLASANjE ZA IZBOR NOVOG PATRIJARHA

U kripti Hrama Svetog Save gde je u toku radni deo Sabora počelo je glasanje za izbor novog patrijarha SPC.

11:45 - USKORO SE ZAKLJUČAVAJU VRATA HRAMA

Poslednje vladike ulaze u Hram Svetog Save. Ispred Parohijskog doma okupilo se par desetina vernika koji su došli po blagoslov, kao i brojne novinarske ekipe. Vrata Hrama biće potom zaključana i otvorena tek pošto predsedavajući Saborom, vladika sremski Vasilije, odredi pauzu.

Srbija danas bira patrijarha

Marko Metlaš Alo!

Srbija danas bira patrijarha, Foto: Marko Metlaš Alo!

11:41 - SVAKI VLADIKA ĆE IMATI ZASEBAN STO

U kripti Hrama svakog vladiku sačekaće poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici. Na svakom "radnom mestu" postavljena je fascikla sa clanovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.

10:06 - VLADIKE IZLAZE IZ HRAMA

Vladike izlaze iz Hrama i prelaze na pauzu u Parohijski dom na Vračaru. Tamo će biti priređen doručak i posluženje, posle čega počinje radni deo Sabora.

10:56 - ZAVRŠENA LITURGIJA, U TOKU PAUZA

Završena je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save. Vladike izlaze iz Hrama, pošto je proglašena pauza do podneva kada počinje radni deo Sabora.

Neka je blagosloven ovaj dan I početak Svetog Arhijerejskoj Sabora - poručio je u svojoj besedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

- Ovo je istorijski Sabor jer se prvi put održava pod svodovima Hrama Svetog Save. Neka Gospod usliši naše molitve za jedinstvo naše Crkve. Neka nas Sveti Sava inspiriše Duhom Svetim da izaberemo patrijarha srpskog - poručio je mitropolit.

Srbija danas bira patrijarha

Marko Metlaš Alo!

Srbija danas bira patrijarha, Foto: Marko Metlaš Alo!

09:40 - POSLE LITURGIJE KRAĆA PAUZA, PA ZASEDANjE

Sveta arhijerejska liturgija trajaće do 11 časova, posle čega će biti služena molitva Priziva Svetog Duha. Nakon toga biće napravljena kraća pauza. Vladike će potom, bez prisustva javnosti sići u kriptu Hrama gde će početi radni deo izbornog Svetog Arhijerejskoj Sabora SPC. Očekuje se da patrijarh bude danas izabran.

09:22 - 12 VLADIKA SLUŽI NA LITURGIJI

U Svetoj arhijerejskoj liturgiji, pored mitropolita Hrizostoma i episkopa šumadijskog Jovana učestvuju i vladike raško-prizrenski Teodosije, slavonski Jovan, kruševački David, mileševski Atanasije, moravički Antonije, budimljansko-nikšićki Joanikije, dizeldorfski Grigorije, zapadnoamerički Irinej, buenosajreski i južnoamerički Kirilo i dioklijski Metodije. Ostale vladike molitveno prisustvuju bogosluženju.

09:07 - POČELA SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA

U Hramu Svetog Save je počela Sveta arhijerejska liturgija koju predvode mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop šumadijski Jovan. U službi učestvuje petnaestak vladika. U Hram je pušteno par desetina vernika.

08:45 - VRATA HRAMA, POSLE ULASKA ARHIJEREJA, PONOVO ZATVORENA

Vrata na Hramu su posle ulaska arhijereja ponovo zatvorena, a ispred njih stoji policija.

Vrh SPC je zbog diskrecije u kojoj se održava Izborni sabor odlučio da se Sveta arhijerejska liturgija na početku zasedanja održi iza zatvorenih vrata i bez prisustva vernika.

Srbija danas bira patrijarha

Marko Metlaš Alo!

Srbija danas bira patrijarha, Foto: Marko Metlaš Alo!

08:33 - AUTOBUS SA VLADIKAMA STIGAO NA VRAČARSKI PLATO

Pred Hram pristiže autobus sa vladikama. Uz zvuk zvona ulaze u Hram Svetog Save.

08:32 - VLADIKA FOTIJE I VLADIMIR ROGANOVIĆ STIGLI NA LITURGIJU

Na vračarski Plato je stigao episkop zvorničko tuzlanski Fotije i direktor Uprave za vere ministarstva pravde Vladimir Roganović, koji će prisustvovati liturgiji.

Ispred Hrama se nalazi veliki broj novinara. Prisutne su ekipe svih domaćih medija.

08:26 - U HRAM STIGLI VLADIKE JOVAN I TEODOSIJE

U Hram Svetog Save pristizu članovi Sabora i sveštenici Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. U bogomolju upravo ulaze vladike sumadijski Jovan i raško-prizrenski Teodosije

08:25 - OČEKUJE SE DOLAZAK PREDSEDAVAJUĆEG SVETOG SINODA

Očekuje se dolazak predsedavajućeg Svetog arhijerejskog sinoda mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma. Njega će pred Hramom Svetog Save dočekati "domaćin" zasedanja vikarni vladika Stefan Šarić sa sveštenicima

08:21 - SVE SPREMNO ZA LITURGIJU, ISPRED HRAMA POLICIJA

U Hramu Svetog Save na Vracaru sve je spremno za liturgiju arhijereja i početak izbornog Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Sveta liturgija zakazana je za 9 časova.

Hram je trenutno zaključan, a ispred vrata stoji policija. Policijske patrole postavljene su i u okolini Hrama, kao i na ulazu u Parohijski dom.

08:00 - VLADIKA LAVRENTIJE SE OSEĆA DOBRO

Episkop šabački i administrator valjevski Lavrentije, koji je juče primljen u Klinički centar Srbije zbog upalnog procesa koji je eskalirao, oseća se dobro i na putu je potpunog oporavka.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Saborom će predsedavati episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i admnistrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

"Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti", navodi Hrizostom.

Izbor dolazi posle tri meseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.

Pročitajte još: