Krizni štab
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Na početku konferencije doktor Zoran Gojković saopštio je podatke o broju zaraženih i preminulih pacijenata od korona virusa.

Nakon saopštenja epidemioloških podataka obratio se Predrag Kon koji je postojeće stanje ocenio kao poboljšano, ali ipak nesigurno kako bismo se potpuno opustili.

- Još uvek može da dođe do povećanja broja zaraženih ukoliko se ne čuvamo i ne poštujemo predviđenje mere. To je još uvek jedna stagnacija. U jednoj situaciji kada mi imamo vakcinu i očekujemo je da stigne, to je situacija koja treba da nas drži da izdržimo ovaj period. Dakle, izašli smo iz ove vanredne situacije - rekao je Kon.

Zoran Gojković je takođe izjavio da broj zaraženih staginira i da deo bolnica počinje da radu u "ne-kovid režimu". Naročito je istaknuo da je važno što kraćem periodu osposobiti ortopedske bolnice. Gojković se složio sa izjavom Predraga Kona da je epidemiološka situacija nesigurna i da ne treba da se opuštamo u pogledu poštovanja mera.

VAKCINE

Odgovarajući na pitanja novinara o dozvolama za različite proizvođače vakcina, Gojković je rekao je "Fajzer" dobio trajnu dozvolu, ruska "Sputnjik V" ima privremenu i u postupku je za dobijanje trajne dozvole, dok kineska vakcina čeka dobijanje privremene dozvole. Takođe, naglasio je da Agencija za lekove proverava svaku seriju vakcina koja se uvozi u Srbiju jer je cilj da se građani vakcinišu sredstvima iz iste serije i podvukao da što se tiče kineske vakcine, ona se mnogo lakše daje jer ne zahteva čuvanje na veoma niskim temperaturama i lako se skladišti.

PCR TESTOVI I MASKE

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da što se tiče obaveznih PCR testova za našu zemlju to predstavlja političko, a ne epidemiološko pitanje.

- To je deo međunarodnih odnosa i ugovora - rekao je Kon.

Novinarka Alo Ivana Trkulja postavila je pitanje Predragu Konu o tome koliko ljudi treba da se vakciniše kako bi smo prestali da nosimo maske. 

Pri kraju obraćanja javnosti, konferencija je otišla u sasvim neočekivanom pravcu kada je Predrag Kon odgovarajući na medijske provokacije koje su intenzivirane poslednjih dana, postao nervozan i počeo da lupa po stolu

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Zzz

15.01.2021 16:46

Bravo doktore!!!