DANAS JE SVETI PROKOPIJE Uzdržite se od kopanja, svađa, psovanja, ali ove DVE stvari nikako ne smete da radite, jer sledi oštra kazna s neba!

Ognjenom svecu treba ukazati poštovanje

Sveti Prokopije
Sveti Prokopije, Foto: printscren youtube

* SPC slavi svetog Prokopija

* Spada u jednog od ognjenih svetaca

* Veliki praznik iako niej upisan crvenim slovom

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju svetog Prokopija, jednog od ognjevitih svetaca. Njegov dan se svetkuje kao jedan od 18 zaprešnih dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi.

Po svim srpskim krajevima postoje razni običaji i verovanja u vezi sa ovim praznikom i pridaje mu se veliki značaj, iako nije upisan crvenim slovom u kalendar.

 

U pojedinim delovima Srbije današnji dan se posebno praznuje radi zdravlja dece, dok se u nekim danas zabranjuje kupanje, izbegavaju se svađe, psovanje i kopanje, pa čak i sahranjivanje.

Prokopije je krsno ime pojedinih rodova, a u nekim naseljima je zavetni dan. Kamenoresci i rudari praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata.

 

U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence.

U starini su Srbi rudari smatrali ovog svetitelja svojim patronom. Smatra se i zaštitnikom dece. Slavili su ga kamenoresci i bunardžije.

Današnjeg dana, 303. godine, mučenički je postradao veliki Hristov sledbenik, koga srpski narod posebno slavi. Sv. Prokopije potiče iz Jerusalima.

Sveti Prokopije
Sveti Prokopije, Foto: printscren youtube

 

Ime mu je bilo Neanije. Prihvatio se vojničke službe za vladavine cara Dioklecijana. U vreme jednog pohoda Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svetli krst na nebu. On se krstio i dobio ime Prokopije.

Javno je ispovedio svoju veru, znajući da će biti pogubljen.

Sveti Prokopije
Sveti Prokopije, Foto: printscren youtube

 

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir sv. Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja.

Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

VERNICI, DANAS MOŽETE DA SKINETE KLETVE! Devojke koje se nisu udale treba da izgovore ovu MOLITVU Svetom Jovanu, a evo zašto treba da poželite tri želje!

SRBI DANAS SLAVE SVETOG MIHAILA ISPOVEDNIKA Danas NI POD RAZNO nemojte da uradite jednu stvar sa odećom!

DANAS SE UKAZAO ČASNI KRST GOSPODNJI Nevernici su prestali da sumnjaju: Ako večeras gledate u nebo, dogodiće se ČUDO!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi