Pčelarstvo, med
Tanjug
Pčelarstvo, med

Tanjug

Pčelarstvo, med, Foto: Tanjug

Iz SPOS pozivaju nadležne da provere ove informacije i ako su tačne ispitaju kvalitet uvezenog meda.

- Ako nas iko (uvoznik) iz bilo kog razloga tuži zbog ove informacije, dostupni smo nadležnim organima Republike Srbije, ali ćemo tada javno objaviti i ime kupca meda. Nadležne pozivamo da dobro provere kvalitet ovog meda u našim i stranim laboratorijama, da naši potrošači ne bi jeli nešto što nije med, u slučaju da ovaj med nije ispravan. Naravno, sasvim je moguće i da je ispravan, ali neka analize to pokažu - ističe se u saopštenju SPOS-a.

Od koga kupujete med?

 

Smatraju da je potpuno neverovatno da se u vreme globalne nestašice meda u svetu, do koje je došlo zbog izuzetno loše proizvodne godine, može pronaći i uvesti kvalitetan proizvod koji je od 2,5 do 5,6 puta jeftiniji u odnosu na aktuelnu tržišnu cenu meda u našoj zemlji.

- Potrošačima poručujemo da dobro obrate pažnju kada kupuju med - ističu u SPOS-u.

Ovo je drugi put u poslednjih šest meseci da se na domaće tržište uvozi med po niskoj ceni koja ugrožava domaće pčelarstvo. U junu, ove godine, SPOS je takođe upozorio da je iz Moldavije uvezeno 42 tone meda po ceni od 2,2 evra po kilogramu i saopštio da je uvoz legitiman, ali da ova cena nije korektna prema domaćim dobavljačima.

Ta pčelarska organizacija upozorila je potom u avgustu da je proizvodnja domaćeg meda, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ove sezone pala na najniže grane, da je Srbija praktično na ivici nestašice meda i da bi zbog takve situacije moglo da dođe do rasta uvoza, ali i cena na tržištu.

U Srbiji se godišnje proizvede od 6.000 do 12.000 tona meda u zavisnosti od godine. U SPOSU su okvirno procenili da će u 2020. meda biti manje za 80 odsto u odnosu na prosek, a da proizvodnja neće preći 2.000 tona. Konačno stanje prinosa biće, kako su rekli, poznato tek u aprilu naredne godine.

- Nemamo ništa protiv uvoza meda. Ovaj narod je tražio slobodno tržište pre 20 godina i dobio ga je. Imamo protiv ako nešto sa tim medom nije u redu - zaključuje se u saopštenju SPOS-a.

Pročitajte još:

Komentari (2)

E svasta

27.11.2020 23:59

Pa mogu u radnji da kupim cips, ali Med, Meso, Slaninicu, Pile, pa samo tamo gde znam ....

Zoki

28.11.2020 08:04

Slobodno trziste, bato. Med je ni losiji ni bolji od domaceg Ali domaci proizvodjaci moraju da stegnu kais I odreknu se dela profita a ne da kukaju