Spomenik
Promo
Spomenik

Promo

Spomenik, Foto: Promo

- Vasko Popa živeo je preko puta poznatog beogradskog parka Tašmajdan i svoje dane provodio je u poznatom gradskom restoranu "Poslednja šansa". Odatle je potekla ideja da se u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije pokrene inicijativa za podizanje spomenika istaknutom pesniku u tom kultnom lokalu, gde bi svako mogao da sedne i čita njegove pesme - obrazložila je na sednici predsednica Komisije Andrea Radulović.

Vasko Popa rođen je u Grebencu kod Bele Crkve. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, dok je školovanje nastavio na Univerzitetima u Bukureštu i Beču.

- Njegova prva zbirka pesama "Kora" smatra se uz "87 pesama" Miodraga Pavlovića početkom srpske posleratne moderne poezije. Slaganjem usmenog nasleđa, igara i zagonetki Vasko Popa stvorio je poseban pesnički jezik moderne srpske poezije. Pisao je u sažetom modernističkom stilu koji je dugovao nadrealizmu i narodnoj tradiciji, ne oslanjajući se na socijalistički realizam koji je dominirao u istočnoevrpskoj književnosti posle Drugog svetskog rata - istakla je Radulovićeva.

Posle prve zbirke pesama, usledile su zbirke "Nepočin polje", "Sporedno nebo", "Vučja so" i mnoge druge. Vasko Popa jedan je od najprevođenijih nekadašnjih jugoslovenskih pesnika, takođe je bio i kandidat za Nobelovu nagradu. Preminuo je 1991. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.