Jasenovac
Wikipedia
Jasenovac

Wikipedia

Jasenovac, Foto: Wikipedia

 

Izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je analizirao sistem koncentracionih logora nacističkog Aušvica i ustaškog Jasenovca, njihove sličnosti i razlike, zaključio je da je "Jasenovac balkanski Aušvic", što je i naslov njegove monografije koja je, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prevedena i na srpski jezik, pišu "Večernje novosti".

"Sistemi oba logora su bili zli, vrlo okrutni, sadistički. Nacisti i ustaše brutalno su istrebljivali ljude, potiskujući bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosećajnosti. Ni milosti nije bilo. Bio sam iznenađen koliko su slicni, ali i koliko se razlikuju", rekao je Grajf u intervuu za "Novosti".

Prema njegovim rečima, razlika izmedu Aušvica i Jasenovca bila je u tome što su ustaše uživale u ubijanju svojih žrtava, dok su Nemci koristili gasne komore, ubijali su ih sterilno, nisu želeli da im žrtve budu pred očima.

"Ustaše su, međutim, uživale da vide nečiju patnju, nečiji poslednji uzdah. Uživali su u ubijanju. Obožavali su smrt", rekao je Grajf.

U svojoj sutdiji, prvoj komparativnoj analizi Jasenovca i Aušvica u svetskoj istoriografiji, na oko sedam stotina strana Grajf je opisao pedeset sedam ustaških metoda ubijanja i mučenja ljudi.

"Uz poklič 'Za dom spremni', ustaše su svoje žrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vežale ih, cupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom... Dečje glave razbijali su o zidove. Za sve ove metode svirepog ubijanja koje su primenjivale ustaše u Jasenovcu postoje dokazi", naveo je Grajf.

Ocenio je da su ustaše očgledno želele da nadmaše zlocine Nemaca, i u Jasenovcu su u tome i uspele, ali, kako je istakao, vrhunac ustaških zlodela su koncentracioni logori za decu, koje nijedan nemački logor nije imao.

"Logori u kojima su deca izgladnjivana do smrti tipičan su ustaški izum, koji potvrduje najmonstruozniji, neponovljiv zlocin", istakao je izraelski istoričar Gideon Grajf.

Komentari (1)

slađa

27.01.2020 21:15

Profesor Gideon Grajf govori o surovoj istini logora Jasenovac i pravi adekvatno poređenje sa Aušvicom.