Učionica klupa škola
Dejan Briza
Učionica klupa škola

Dejan Briza

Učionica klupa škola, Foto: Dejan Briza

U selima zapadne Srbije sve je manje meštana, pa i đaka u školama. Zbog toga mnoge seoske škole od prvog septembra učenicima neće otvoriti svoja vrata.

Izdvojeno odeljenje OŠ „Ratko Mitrović” u Ovčar Banji zatvoreno je već tri godine, ali nije bilo tako pre 20 godina, kada je Milan Makojević krenuo u prvi razred i kada su svi učenici od prvog do četvrtog razreda bili su u istoj učionici.

narkomanska igla špric

Profimedia

 

„Prvaka je samo bilo 15. Imali smo dve učiteljice - jedna tabla sa jedne strane, a druga tabla sa druge. Prvi i drugi razred bili su okrenuti na jednu stranu, a treći i četvrti na drugu”, seća se Makojević. Meštani navode da je danas sve manje mladih ljudi u njihovom kraju, pa je tako prošle godine u prvi razred upisan samo jedan đak u školu u obližnjim Lučanima.

Škola

Alo!/Masanori Jošida

Radojko Ilić kaže da se  deca Ovčar Banji čuju samo kada dođu u posetu jer ih ovde nema. Kako kaže, svi su se odselili u Čačak. Istureno odeljenje u Ovčar Banji otvoreno je pre 50 godina, ali je zbog malog broja đaka Gradsko veće u Čačku odlučilo da se privremeno zatvore izdvojena odeljenja u nekoliko seoskih škola.

Goran Vesić

Tanjug/Sava Radovanović

 

„Privremeno smo zatvorili šest isturenih odeljenja, koja su imala jednog ili dvoje đaka. To su odeljenja u Ovčar Banji, Donjoj Gorevnici, Rajcu, Premeći, Žaočanima i Ježevici.

Apelujem da ne rade to, jer za jedno mesto je osnovno da postoje škola, fudbalski klub, dom kulture da bi ono živelo“, kaže Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Komentari (1)

Wlada

02.06.2019 07:39

DOBAR STANDARD..PUNO POSLA..BROJE SE PARE ...NEMA SE VREMENA ZA DECU