MRTVA RIBA ZAVRŠILA U GEPECIMA AUTOMOBILA Usledio je drastičan pad cena, nadležni izašli na teren i hitno obavestili javnost - Leševi dolaze na trpezu!

Primetna je velika zabrinutost.

Čišćenje ribe
Čišćenje ribe, Foto: Printscreen: Youtube

* Pomor ribe na Velikom bačkom kanalu uništio je do sada, po novim podacima, više od 15 tona ribe

* Sumnja se da je deo zagađene uginule ribe završio u ilegalnoj prodaji na području Vrbasa i Srbobrana

Pročitajte još

* Šećerani iz Crvenke za koju se sumnja da je uzrok ovom ekocidu, zabranjeno je da ispušta otpadne vode, ali kasno

Iz Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ koje upravlja ovim kanalom, kada se počelo sa skupljanjem, procenili su da je uništeno oko tri tone ribe. Međutim, do juče je, kako nam je rečeno u Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine, skupljeno više od 15 tona uginule ribe. Kako ovaj posao još nije gotov, pretpostavlja se da će crna brojka samo dalje da raste.

Katamaran već dve nedelje od Vrbasa prema ušću kanala u Tisu kod Bečeja skuplja ostatke uginule ribe.

Ono što takođe zabrinjava, to je da postoje osnovane sumnje da je deo ove ribe završio na crnom tržištu, u gepecima automobila. Sumnje su dodatno potkrepljene drastičnim padom cene. Naime, kilogram „bele ribe“ koji košta oko 300 dinara, u Vrbasu se u ilegalnoj prodaji ovih dana pazari za svega 100 dinara, pa čak i manje.

Pomor ribe u Južnoj Moravi
Pomor ribe u Južnoj Moravi, Foto: Alo/Tomislav Stevanović

Primerci šarana i smuđa takođe mogu da se kupe od 200 do 300 dinara za kilogram, što je dva do tri puta manja cena negu u ribarnicama.

- Postoje indicije da su tu uginulu ribu nesavesni građani skupljali i prodavali. Pojavile su se i slike na Fejsbuku na kojima su gepeci puni riba. Iako je zagađenje organskog porekla koliko sam saznao, tu ribu svakako ne bi trebalo konzumirati. Ipak se ne zna od čega je uginula, koliko i kako je čuvana i koliko je dugo mrtva. Ta riba po pravilu bi trebao da je se odnese na uništavanje - kaže pecaroš Nikola Šljivić iz Srbobrana.

Jednog dana običan ribar našao je na dnu mora blago možda vredno MILIONE, ali evo zašto pet godina ne može da dođe do njega!

AUTOR: Newser; D.K. DATUM I VREME: 13.11.2019. 20:11 Poput svog oca i dede, Đuzepe Džo Penisi je ribar i lovi malu ribu koja boravi na dnu okeana. Ali, Džo sanja o lovu na blago, koje je neka nezabeležena olupina ispustila u more pre 100 godina.

Sreća u nesreći je ta, kako dodaje, što se kod nas u manjim mestima zna ko gde i od koga kupuje ribu, bilo da je reč o pecarošima ili ribokradicama, pa su ljudi obično oprezni kada dođe do ovakvih situacija.

Riba treba da se spali

Nemanja Ivanović načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine kaže da se riba prikuplja i odnosi na spaljivanje u Veterinarsku ustanovu "Proteinka", poznatiju kao kafilerija u Somboru. Alarmirane su ostale inspekscijske službe, od vodne do veterinarske i odmah je dogovoreno sa upravljačima kanala i ribočuvarskom službom da se riba prikupi. Analize ribe pokazuju da u njima nema toksičnih materija, ali svakako nisu preporučljive za ishranu.

Rusija, ribolov
Rusija, ribolov, Foto: Tanjug/AP

- Sva riba se sakuplja i iz razloga da ne bi završila na crnom tržištu. U ovom momentu katamaran za uklanjanje biljne vegetacije čitav dan je na kanalu i prikuplja uginulu ribu. Zagađenje je došlo do Bečeja te je tamo sada riba najvidljivija. Sakupili smo već više od 15 tona - izjavio je Ivanović.

Ribari u tami čuli ženski glas nasred mora, kad su se približili prestravili su se! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/Keeptalkinggreece/M.G. DATUM I VREME: 21.10.2019. 10:08 Jedna devojka (18) je na Kritu pala u more pokušavajući da dohvati svoju torbu koja je pala u vodu. Spas, Foto: Printscreen/Youtube Okolina Agios Nikolaosa je kamenita, pa se tinejdžerka okliznula i pala u vodu, a zatim su je odvukli jaka struja i talasi.

Kako dodaje, uvek ima nesavesnih građana koji ovu situaciju koriste za laku zaradu te noću mogu da dođu i pokupe ribu, ali smatra da to nije masovna pojava. Pre svega jer su građani oprezni kada se desi ovakva situacija i kupuju ribu od poznatih ljudi.

Pecaroši ne pamte ovakav prizor

Radovan Ristić pecaroš iz Mokrina juče nam je rekao da ovakav otužan prizor u svom životu još nije video.

- Mnogo ribe već je bilo uginulo, šarani, amuri, tolstolobici, karaši… Bilo je i većih primeraka, šarani od 10 kilograma su plutali po površini... - ispričao je Ristić.

Zagađena otpadna voda uskoro bi trebalo da se ulije u Tisu, ali Ivanović smatra da zbog njene veličine i ne toliko niskog vodostaja, neće doći do ovakvih posledica kao na kanalu.

BONUS VIDEO: NADREALNA SCENA U KNEZA MILOŠA! Ovakvu vožnju usred saobraćajnog špica nikad niste videli!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi