Predrag Kon
Alo.rs

 

Predrag Kon

Alo.rs

Predrag Kon, Foto: Alo.rs

Na maksimumu smo epidemije 

- Da nismo to tada uradili sada bi bili u velikom problemu. Sve mere se na kraju svode na smanjenje kontakata. Još ove dve nedelje, da prođe šesta nedelja, moramo imati zabranu kontakata. Svaki građanin treba da zna da mora tako da se ponaša - rekao je doktor Kon na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Policijski čas

Alo/Nenad Vujanović

Policijski čas, Foto: Alo/Nenad Vujanović

Mere da budu strožije

Stručnjak smatra da bismo bili u velikom problemu da nisu uvedene stroge mere zabrane kontakata, ali se zalaže za još strože.

- Ja sam za potpunu zabranu kontakata. To bi značilo da dvoje ljudi ne može da vidite na ulici bez dva metra rastojanja. Moja ideja je ozbiljnija od zabrane kretanja. Podržali smo odluku da policijski čas bude od petka do ponedeljka i do kraja nedelje će biti još novih podataka – rekao je epidemiolog i dodao da je potpuno jasno da neko ko predstavlja globalno javno zdravlje govori o tome da mere i dalje treba da se sprovode.

Kon je rekao da ne može da zna da li će i koliko to biti nastavljeno, a ističe da to isključivo zavisi od rezultata koje budemo imali:

- Imamo ogroman broj novotestiranih i očekujemo da ćemo otkrivati i blage slučajeve. Bitno je da što više potiskujemo mogućnost da se prenošenje virusa uz period najviše agilnosti potpuno spreči.

uskršnja jaja

Shutterstock

uskršnja jaja, Foto: Shutterstock

Proslava Uskrsa

Doktor Kon odgovorio je i na pitanje u vezi proslave Uskrsa.