"NEMA VIŠE ZNA ZA ČETIRI, TI MU DAŠ PET..." Uskoro VELIKE PROMENE u školstvu, đacima i roditeljima se ovo NEĆE SVIDETI

Ministar prosvete Mladen Šarčević upozorio je da se u školama spuštaju kriterijumi, što je otkrio novi sistem upisa u srednje škole i najavljuje mere kojima će se takvo stanje menjati.

Škola
Uvode eksterno ocenjivanje, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Novi sistem bodovanja po kojem je na prijemnom ispitu moguće osvojiti 40 bodova dok uspeh iz skole nosi 60 od maksimalnih 100 doneo je ogromne promene u odnosu na 2017. godinu, i istovremeno otvorio put onim učenicima koji zaista poseduju znanje da to i pokažu.

Danas pljuskovi, u OVO DOBA dana će najviše padati, dobro ISPLANIRAJTE VIKEND, evo zašto

Šarčević kaže za "Blic" da je primenio ono što je već godinama u toku bavljenja školstvom naučio.

Šokiraće vas najveća mesečna ZARADA U SRBIJI!

"Dolazimo u situaciju da niko ne uči za pet, pa se onda spuštaju kriterijumi. Recimo niko ne uči hemiju, pa onda onome ko zna za četiri daš pet...", navodi ministar i dodaje da je svrha Ministarstva da se učenici ne uče da bubaju, već da uče sa razumevanjem i u tom smeru će ići i obuka nastavnika.

Skidaju vam PARE sa računa BEZ RAZLOGA, a da toga NISTE ni svesni!

"Znam da je trenutno stanje takvo, ali ćemo se svim silama truditi da ga promenimo. Iz IPA fondova smo spremili sredstva i celu agendu matura, neće biti samo velika, već i mala, ispitni centri... Ovo je bila prilika da se pokaže da mi znamo da pacijent boluje od toga i toga", napominje Šarčević.

Ministar kaze da će se drzava i dodatno baviti pomenutim obaranjem kriterijuma u školama.

Stranci jure srpsku decu po prestonici!

"Zato će se ići na eksterno ocenjivanje. Ako imate kandidata koji s se upise u osnovnu skolu, radi test sposobnosti, pratite ga i na svake dve godine ide na testiranje, onda znate gde se kreće, na kojim rasponima i šta su mu dobre strane. Onda neće biti namestanja i na kraju će imati potpuno nezavisne ocene", napominje Šarčević.

Stručnjaci smatraju da su nedovoljna priprema učenika i njihova nesposobnost povezivanja gradiva kao rezultat masovnog poklanjanja ocena u osnovnim školama doveli su do toga da broj bodova za upis u srednje škole bude znatno manji, navodi "Blic".

PROČITAJTE ŠTA SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

 • Korisnik: MAMA
  10/07/2018 - 17:29
  Mislim da je to što ministar govori budalaština. Pa dali su deci milion predmeta,a nastavnici ko nastavnici svako za svoj predmet traži, očekuje znanje. Previše imaju predmeta koji ih opterećuju i deca su izgubljena. Imaju razne nove budalaštine od predmete (dve vrste fizičkog vaspitanja recimo),a herbarijum po novim kriterijumima se pravi tako što se biljke slikaju i izrađene slike lepe na papir i ponešto se napiše. Smešno. A o cenama knjiga i povelikom broju proizvođača da i ne govorim.
 • Korisnik: TANJA
  10/07/2018 - 17:08
  Ministar treba OZBILJNO DA SE POZABAVI KRITERIJUMIMA NA PRIVATNIM FAKULTETIMA.KAKO OD 100 ZAVRSI 99.JEDAN UMRO IL MU NESTALO PARA.TU JE ZARISTE.LAKSE ZAVRSITI PRIVATNI FAKUKTET NEGO OSNOVNU SKOLU SA SVIM PETICAMA.VISE SE UCI U OSNOVNOJ SKOLI.
 • Korisnik: B
  10/07/2018 - 16:08
  Bravo
 • Korisnik: Bo
  10/07/2018 - 13:44
  Korigujte programe, prilagodite gradivo uzrastu deteta, izbacice gomilu nepotrebnih informacija iz udzbenika i deca ce uciti sa razumevanje.
 • Korisnik: mmm
  10/07/2018 - 10:31
  Moje dete ce ici na fakultet za DJ. Sta me briga za hemiju. Bravo ministre, samo napredno...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs