Osnovna škola "Skadarlija", maturanti
Alo!/S. Biočanin
Škola

Alo!/Masanori Jošida

Uvode eksterno ocenjivanje, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Novi sistem bodovanja po kojem je na prijemnom ispitu moguće osvojiti 40 bodova dok uspeh iz skole nosi 60 od maksimalnih 100 doneo je ogromne promene u odnosu na 2017. godinu, i istovremeno otvorio put onim učenicima koji zaista poseduju znanje da to i pokažu.

Šarčević kaže za "Blic" da je primenio ono što je već godinama u toku bavljenja školstvom naučio.

"Dolazimo u situaciju da niko ne uči za pet, pa se onda spuštaju kriterijumi. Recimo niko ne uči hemiju, pa onda onome ko zna za četiri daš pet...", navodi ministar i dodaje da je svrha Ministarstva da se učenici ne uče da bubaju, već da uče sa razumevanjem i u tom smeru će ići i obuka nastavnika.

"Znam da je trenutno stanje takvo, ali ćemo se svim silama truditi da ga promenimo. Iz IPA fondova smo spremili sredstva i celu agendu matura, neće biti samo velika, već i mala, ispitni centri... Ovo je bila prilika da se pokaže da mi znamo da pacijent boluje od toga i toga", napominje Šarčević.

Ministar kaze da će se drzava i dodatno baviti pomenutim obaranjem kriterijuma u školama.

"Zato će se ići na eksterno ocenjivanje. Ako imate kandidata koji s se upise u osnovnu skolu, radi test sposobnosti, pratite ga i na svake dve godine ide na testiranje, onda znate gde se kreće, na kojim rasponima i šta su mu dobre strane. Onda neće biti namestanja i na kraju će imati potpuno nezavisne ocene", napominje Šarčević.

Stručnjaci smatraju da su nedovoljna priprema učenika i njihova nesposobnost povezivanja gradiva kao rezultat masovnog poklanjanja ocena u osnovnim školama doveli su do toga da broj bodova za upis u srednje škole bude znatno manji, navodi "Blic".

Komentari (16)

Suljadinovic

10.07.2018 07:38

Kako moze neko ko je iz tehnickih predmeta kroz osnovnu skolu, da upise tehnicku srednju skolu ? U interesu je da deca budu sto gluplja, pustajuci reliti budalastine na tv, cime se pokazuje da moze da se zaradi i bez obrazovanja. Ozbiljna DRZAVA mora da zna sta hoce i koliko joj kog kadra treba. Bicu vozac tramvaja, ukoliko mi to zanimanje omoguci dostojanstven zivot, ne zivotarenje. Za ozbiljnu promenu sistema obrazovanja potreban je novac, kojeg kod nas nema, osim za fudbal.

Jeca

10.07.2018 09:49

@Suljadinovic - Dr. Miroljub Petrović je govorio da mi imamo debilane od škola. Da li je u pravu ili nije, nije moje da komentarišem. Znam da nam je školstvo daleko ispod evropskog, preglomazno učenje svega i svačega. Svršeni učenik srednje škole ai sa fakultetom nije spreman da samostalno radi svoj posao za koji se školovao već mu treba dosta vremena da se osamostali u poslu. Na zapadu se uči tako da po završetku školovanja imaš spremnog čoveka za konkretan posao. Mnogo je neuravnoteženih profesora i zalutalih

Ana

10.07.2018 08:02

A sta cemo sa nastavnicima i sa profesorima koja ne znaju da objasne deci?

maksa

10.07.2018 09:20

@Ana - ...verovatno imate dete kojem ne moze da se objasni,i njegov nivo ce biti kram i lopata ,ili krpa i metla...e dok ima i takvih roditelja koji ne prihvataju svoje dete i njegove mogucnost...

Sinovac

10.07.2018 08:30

Ko o čemu, baba o uštipcima... Mi smo država koja je u poslednjih 30 godina imala 10-tak reformi školstva ( svaka Vlada je imala svoju) i svaka nova transformacija je bila za klasu gora od prethodne. U situaciji kada imate po 4-5 paketa udžbenika za svaki razred, gde su programi utvrđeni samo okvirno, pričati u kvalitetu obrazovanja na osnovu rezultata prijemnog ispita je potpuno nesuvislo i samo zamajavanje naroda. Napraviš prijemni ispit iz knjiga jednog izdavača i svi ostali će biti slabi...

Сараџогла

10.07.2018 08:39

Послао сам писмени предлог путем преперученог писма министру Шарчевићу да све што би експериментисао ПРВО ПРОБА НА МИШЕВИМА!Па ако преживе ... преживе! Све глупости које читам некада тога није било.Ама баш ничега што је децу понижавало.За занат није требало тестирање а они су се најбоље запошљавали.Плата,облачење,нов аутомобил и покупише најбоље девојке.Средња школа је тражила тестирање а било је испод части ићи у гимназију.Када је свршиш ниси низашта!

gumeni patak

10.07.2018 09:54

@Сараџогла - @ Baš me čudi da tvoj tako visokoumni predlog nije prihvaćen?! A da probaš ti ponovo, možda te nisu razumeli.

šone

10.07.2018 09:40

Garantujem da svako ko zna da čita može na ovaj način koji koriste nastavnici i profesori čast izuzecima da iz neke zbirke, sveske, knjige da prepiše na tablu zadatke i to je celo predavanje a traže da znaš jer oni drže do sebe a nije ih briga dali su ta deca nešto naučila. Ko ide na privatne časove znaće nešto ko ne ide zna se. Dali je normalno da takvi prosvetni radnici rade a oni koi nešto znaju prodaju jabuke na pijaci da prežive.

Sharpshooter

10.07.2018 14:39

@šone - "Da li" se pise odvojeno i ne pise se "koi" nego "koji". Nisu te dobro naučili ti pijačni profesori.

Profesor

10.07.2018 17:40

@šone - Najpre vi obnovite pravopis

šone

10.07.2018 09:50

Sve što si veći lopov u ovoj državi više te poštuju jer imaš para. A reč kao lopov polako izumire zamenila je reč :političar, ministar, direktor, sudija, advokat, tužioc itd. Kradu nas i to nas obaveste da će mo biti pokradeni sa uverenjem da to tako mora za rad boljeg života u budućnosti.

mmm

10.07.2018 10:31

Moje dete ce ici na fakultet za DJ. Sta me briga za hemiju. Bravo ministre, samo napredno...

Bo

10.07.2018 13:44

Korigujte programe, prilagodite gradivo uzrastu deteta, izbacice gomilu nepotrebnih informacija iz udzbenika i deca ce uciti sa razumevanje.

TANJA

10.07.2018 17:08

Ministar treba OZBILJNO DA SE POZABAVI KRITERIJUMIMA NA PRIVATNIM FAKULTETIMA.KAKO OD 100 ZAVRSI 99.JEDAN UMRO IL MU NESTALO PARA.TU JE ZARISTE.LAKSE ZAVRSITI PRIVATNI FAKUKTET NEGO OSNOVNU SKOLU SA SVIM PETICAMA.VISE SE UCI U OSNOVNOJ SKOLI.

MAMA

10.07.2018 17:29

Mislim da je to što ministar govori budalaština. Pa dali su deci milion predmeta,a nastavnici ko nastavnici svako za svoj predmet traži, očekuje znanje. Previše imaju predmeta koji ih opterećuju i deca su izgubljena. Imaju razne nove budalaštine od predmete (dve vrste fizičkog vaspitanja recimo),a herbarijum po novim kriterijumima se pravi tako što se biljke slikaju i izrađene slike lepe na papir i ponešto se napiše. Smešno. A o cenama knjiga i povelikom broju proizvođača da i ne govorim.