Kajl Skot i Nela Kuburović
Tanjug/Ministarstvo pravde Srbij
Kajl Skot i Nela Kuburović

Tanjug/Ministarstvo pravde Srbij

Kajl Skot i Nela Kuburović, Foto: Tanjug/Ministarstvo pravde Srbij

Tim sporazumima treba da se dodatno unaprede odnosi dve zemlje u oblasti prava.

Kuburović i Skot su na današnjem sastanku razgovarali o daljoj saradnji Srbije i SAD kao i o novom USAID projektu čije se sprovođenje očekuje u drugoj polovini 2017. godine, doneti isto tako dobre rezultate, kao i prethodni.

Novi četvorogodišnji projekat treba da pruži podršku izradi nove Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2019-2023. godine, kao i da doprinese povećanju efikasnosti pravosuđa kroz jačanje sistema izvršenja i jačanje kapaciteta pravosudnih institucija, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, Kuburović i ambasador su se složili da je SAD pružila značajnu podršku prilikom obuka sudija i tužilaca, koje su neophodne za efikasno sprovođenje novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, čija primena počinje 1. marta 2018. godine.

Ambasador SAD je takođe, kako se navodi, pohvalio donošenje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, čiji je nacrt izradilo Ministarstvo pravde i naglasio da je potrebna njegova dosledna implementacija, kako se slučajevi ubistava žena i dece ne bi ponavljali, a što se po njegovim rečima, ne dešava samo u Srbiji, nego i u svim drugim državama.

On je čestitao sagovornici na ponovnom izboru na mesto ministra pravde i istakao da se da nada da će buduća saradnja biti još bolja.

Kuburović se zahvalila ambasadoru na svoj pomoći koju SAD pružaju Srbiji i ukazala da je dosadašnja podrška, koja se ostvarivala kroz USAID projekte, bila vrlo značajna za unapređenje pravosudnog sistema, kao i da su ti projekti doneli konkretne rezultate.