Ana Brnabić
Alo!/Vladimir Marković
Ana Brnabić

Alo!/Vladimir Marković

Ana Brnabić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

* Ana Brnabić

* Integrisani granični prelaz

* Susreti s privrednicima

Integrisani granični prelaz sa Severnom Makedojom biće uskoro otvoren, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da će uskoro takvi prelazi biti uspostavljeni i sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom.

Premijerka je to najavila na današnjem sastanku sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije, kome je prisustvovao i predsednik PKS Marko Čadež.

Čadež je, kako je sapštila Vlada Srbije, rekao da integrisani granični prelazi, kakav će uskoro biti uspostavljen sa Severnom Makedonijom, značajno olakšavaju neometani prelaz robe u Srbiju i iz zemlje,

Skupština Srbije je krajem jula usvojila Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu za međunarodni drumski saobraćaj Preševo-Tabanovce.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Brnabić s privrednicima o podsticajnim merama za industriju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije o načinima da se postavi okvir za dinamičniji i održivi privredni rast u zemlji, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je privrednicima poručila da je ovo početak kontinuirane, neposredne saradnje čiji je krajnji cilj da se izmenama zakonskih rešenja, reformom obrazovnog sistema i podsticajanim merama dostigne industrijska proizvodnja koja će imati veću dodatu vrednost.

Na sastanku, kome je prisustvovao i predsednik PKS Marko Čadež, direktori i vlasnici kompanija, kao i predsednici poslovnih sistema, premijerki i predstavnicima vlade predočili su prepreke na koje nailaze u poslovanju, a naglasili su nedostatak odgovarajućeg kadra, uz napomenu da se dualni sistem obrazovanja pokazao kao veoma dobar.

Granica, gužva

AMSS

Granica, gužva, Foto: AMSS

 

Takođe je ukazano na predugo čekanje na izdavanje različitih dozvola, kao i na duge i komplikovane procedure, posebno na granici, kada je reč o dokumentaciji koja prati robu.

Privrednici su jednoglasni u oceni da je neophodna reforma obrazovnog sistema koja bi pratila potrebe privrede, a Brnabić je ukazala na to da se priprema i uvođenje dualnog obrazovanja u visokom školstvu.

Premijerka je rekla da je današnji sastanak prvi u nizu koji se planira i sa drugim udruženjima PKS i vlade, i da označava početak formiranja radnih grupa predstavnika vlade i PKS.

Granica, autobusi

Twitter printscreen

Granica, autobusi, Foto: Twitter printscreen

 

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su vlasnik FPM "Agromehanika" iz Boljevca Ljubinko Gobeljić, generalna direktorka PPT "Namenska" iz Trstenika Anđelka Atanasković, izvršni direktor Mind Group iz Kragujevca Darko Ðorić, generalna direktorka Termovent SC Livnica čelika iz Bačke Topole Mirjana Ivanović i direktor TF Kable iz Zaječara, kao predstavnici metalske industrije.

U ime hemijske industrije, na sastanku su bili generalni direktor HIP Petrohemija Velimir Unković, direktor Kompanije "Henkel" Dušan Antonijević, potpredsednik poslovnog Sistema za strateške korporativne operacije „Elixir" Group Vladimir Todorović, generalni direktor Trajal korporacije Miloš Nenezić i izvršni direktor Kompanije "Meser Tehnogas" Ernst Bode.

 

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina