Autoput
Tanjug/Dušan Aničić
Autoput

Tanjug/Dušan Aničić

Autoput, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

* Građani Srbije moraće da imaju katalizatore u automobilima

* Bez toga nećete moći da prođete tehnički pregled

* Razlog leži u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati

Tehnički pregled vozila od leta 2021. godine, objašnjavaju, obavezaće građane Srbije da imaju katalizatore u automobilima i navode da su katalizatori neizbežan deo izduvnog sistema svakog novog vozila u poslednjih desetak godina.

Pročitajte još:

Razlog leži u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati.

Katalizatori uklanjaju prisustvo vode, ugljen diokosida (CO2), ugljen monoksida (CO - otrovan gas bez boje i mirisa), kao i nesagorelih ugljovodonika, koji doprinose stvaranju smoga, takođe, uklanjaju i okside azota koji su aktivni pri nastajanju kiselih kiša.

Svi DETALJI velike policijske akcije: OVAJ SRPSKI POLITIČAR je uhvaćen na jahti sa OZLOGLAŠENIM KRIMINALCEM!

AUTOR: Ekipa Alo! DATUM I VREME: 13.08.2019. 10:14 Ekskluzivno Foto: Alo!/Rajko Ristić * Sergej Trifunović, predsednik opozicionog PSG, upravljao plovilom bez potrebnih dozvola * Tokom glisiranja na beogradskim rekama ugrozio bezbednost ostalih učesnika rečnog saobraćaja * Tokom policijske akcije na beogradskim rekama, uhvaćen sa licem koje je osuđeno za ubistvo, a dovodi se u vezu sa još nekoliko teških kriminalnih dela Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović 11.

Upotreba katalizatora je, ističu, najefektivnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efektivnost iznosi oko 90 odsto.

U maju 2020. stupa na snagu odredba po kojoj će se prekoračenje dozvoljene količine izduvnih gasova sankcionisati, a njena primena počinje 5. jula 2021. godine.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Komentari (3)

Vladeta

14.08.2019 10:23

A kako mislite da katalizator uklanja vodu ( a što bi je i uklanjao?) i CO2? Katalizator na visokim temperaturama sagoreva ono što može sagoreti, a vodu i CO2 ne verujem!

MIODRAG

14.08.2019 15:00

Katalizatore je trebalo davno uvesti u upotrebu u Srbiji. Svako ko je mogao da kupi krš od auta, mogao je i da zagađuje vazduh do mile volje i da ga to ništa ne košta!

Nik

14.08.2019 18:57

Najzad, da nestanu sa puteva automobili tipa golf 2....