Hrvati i Albanci zajedno vređaju Srbiju
Printscreen: Youtube
Skoplje  Makedonija

Profimedia.rs

Skoplje, Foto: Profimedia.rs

Skoplje je podeljeni grad - ulickane nove zgrade u antičkom stilu, kafane i brojni spomenici u novom delu grada pravi su kontrast u odnosu na stari gradski kvart orijentalnog izgleda u kojem dominiraju Albanci.

Međutim, odlučio sam da prošetam dalje od samog srca grada, koji vrvi od turista i koji se najčešće može videti na fotografijama makedonske prestonice, započinje priču reporter "Telegrafa".

Posle obilaženja Šutke, naselja u kojem dominiraju Romi sa čak 70 odsto stanovništva, dok ostali broj čine Albanci mulsimani, na red je došao i deo grada Čair.

Albanski deo grada Čair na jednom kružnom toku krasi ogroman spomenik u obliku albanskog dvoglavog orla sa oznakom UČK.

Izašli smo iz autobusa na narednoj stanici i ušli u lokalni kafić. Pivo se ne služi, a pripadnica nežnijeg pola u punom kafiću - nema.

"Otišli smo dalje i zašli u deo Čaira koji je bliži centru grada, a za razliku od ostatka naselja ovde nema stambenih blokova iz doba Jugoslavije, ulice su krivudave, a kuće i zgrade spontano se šire u visinu. Ušli smo u jedan mali kafić u kojem je sedela grupa Albanaca, koji nije imao ni ispisan naziv i na čistom srpskom i upitao sam". Je l' radite? Možemo li da popijemo kafu kod vas? - upitao je srpski reporter.

Okupljeni su bili gotovo u šoku. Naravno, niko ne brani ni Makedoncima ni Srbima da u albanskoj kafani popiju kafu, ali ipak su bili iznenađeni. Nakon što su se raspričali na albanskom jeziku, započeli su razgovor sa Srbima.

- Ovo je centar Skoplja, ali smo zaostali kao da smo pre 500 godina - počeli su da pričaju objašnjavajući kako se vremena menjaju.

Ali, manimo se politike. Došli smo da popijemo kafu. Započeli su priču o fudbalu.

- Ako hoćeš da popiješ kafu, moraš da navijaš za Real Madrid. Šalimo se, šalimo - uz smeh su pričali našem saputniku Špancu.

A onda se povela priča o Partizanu i Zvezdi.

- Još sam Zvezdaš! E... u Beogradu svaki derbi Zvezda-Partizan pre 40 godina, sve utakmice sam gledao Zvezdine, i Liga šampiona kad je igrala... - nostalgično se prisećao jedan od okupljenih.

Došlo je vreme da odu na klanjanje u džamiju i tako se završio ljubazan susret.

Komentari (7)

Zoran Zemun

09.08.2018 15:22

nije problem ni siptara, ni kafe, ni mesta...nego sto samo debili mogu da navijaju za real madrid, zvezdu i partizan...

mmne

09.08.2018 16:33

@Zoran Zemun - za zvezdu se slazem!!

lazo duper

09.08.2018 16:50

@Zoran Zemun - forca milan forca rad forca cukaricki forca vozdovacki a ne vozdovac novo ime.

ZM

09.08.2018 17:34

@Zoran Zemun - Samo debil može nešto tako da kaže, kad uključiš mozak shvatićeh šta sam hteo da kažem

Srbin

09.08.2018 16:55

I... ?! Sta je pisac hteo da kaze ?!

smm

13.08.2018 09:55

@Srbin - ...i kad si se probudio, ono već svanulo..

gapa1965

12.08.2018 19:42

poenta price je siptar kojinavija za zvezdu