NATO bombardovanje
foto EPA
NATO bombardovanje

foto EPA

NATO bombardovanje 1999, Foto: foto EPA

- Đorđo Trenta, italijanski profesor i predsednik Udruženja za zaštitu stanovništva od zračenja, ustanovio je da je prilikom rasprskavanja projektila sa osiromašenim uranijumom oslobađana fina prašina i da su upravo te mikro i nano čestice odgovorne za nastanak karcinoma - kaže, za "Novosti", dr Darko Laketić, predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombarodvanja koju je oformila Skupština Srbije.

- Takođe, prilikom kontrole na sektoru Metohije, koji je bio pod komandom italijanskih vojnika, komandant vojnog saniteta italijanskog Kfora Enio Letijeri ustanovio je da je voda na tom području toksična i izuzetno kancerogena.

Srpski lekari na Kosmetu upozoravaju na ogroman broj obolelih od kancerogenih bolesti. Prema ranijim istraživanjima NVO "Milosrdni anđeo" iz Kosovske Mitrovice, svake godine beleži se drastičan porast broja obolelih od karcinoma, kako u srpskim, tako i u albanskim sredinama.

- Svake godine imamo porast broja obolelih za 25 odsto u odnosu na prethodnu, a naše sumorne prognoze izrečene još 2002. godine, da će upotreba osiromašenog uranijuma tokom agresije NATO izazvati epidemiju malignih oboljenja, pokazale su se, nažalost, tačnim. U prilog tome govore brojke na primeru obolelih u Kosovskoj Mitrovici, gde je, recimo, 2011. registrovano 185 obolelih, sledeće godine taj broj je iznosio 225, a 2013. brojka obolelih porasla je na 250 - govorio je o podacima NVO "Milosrdni anđeo" dr Nebojša Srbljak.

Da je na Kosovu i Metohiji prisutna prava epidemija kancerogenih bolesti, kaže i dr Milan Ivanović, direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, koji ističe da je to bilo i očekivano s obzirom na dugoročne posledice bombarodovanja osiromašenim uranijumom, a usled zagađenja vode, zemljišta, vazduha, hrane...

Osim područja Kosmeta, najveći broj lokacija bombardovanih osiromašenim uranijumom nalazi se uz amdinistrativnu liniju sa KiM, a odnosi se na sela kuršumlijske opštine. I lekari na ovom području opominju na povećanje broja obolelih i smrtnosti od kancerogenih oboljenja, pogotovu mladih.

Albanci ćute i skrivaju podatke

Opominjući da je teritorija Kosova i Metohije deset puta više bombardovana nego ostatak Srbije, dr Milan Ivanović direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici kaže da je na ovom području bombardovano 60 lokacija.

- Naravno da se porast malignih oboljenja odnosi i na albansku populaciju, ali, nažalost, oni podatke o porastu kancerogenih bolesti skrivaju, jer ne mogu direktno da optuže svoje saveznike - kaže nam dr Ivanović, koji smatra da o posledicama bombarodvanja ne treba ćutati.

Komentari (2)

Visnja

22.05.2018 13:22

Ma to su oni pogresili , velika sveznalica i strucnjak u liku Jelene Milic kaze da je osiromaseni uranijum dobar za zube, a njoj treba verovati .Takav "strucnjak" ne radja se uvek nego se "pobacuje".

Milić

22.05.2018 15:45

Lazu, samo pijte, uranijum je dobar za zube.