Divčibare
prinstcreen
Divčibare

prinstcreen

Divčibare, Foto: prinstcreen

Na nešto više od mesec dana do Nove godine, kažu turistički poslanici na Zlatiboru, sve što je bilo do njih učinjeno je. U finiš su ušli radovi na rekonstrukciji Kraljevog trga, jezera u centru naselja, izgradnje pešačke zone, sportskog parka, skijalište Tornik, svi ostali lokaliteti su spremni za praznike kojima počinje turistička sezona na ovoj planini. Zlatibor će 2020. ispratiti lepši, moderniji, uređeniji nego ikad, a trebalo bi da praznike dočeka sa najvećom atrakcijom - panoramskom gondolom čije puštanje u rad se uskoro očekuje.

 Sad, koliko će gostiju doći ovde praznike i da li će kao ranije biti popunjeno svih 30.000 ležaja u hotelskom i privatnom smeštaju, neizvesno je. O tome će se pitati epidemiološka situacija, ali najave upućenih govore da će kapaciteti biti popunjeni.

 - Interesovanje je kao i uvek ogromno, ljudi se intenzivno raspituju o cenama i uslovima smeštaja. Ipak, manje je potvrđenih rezervacija nego ranije. Ljudi se plaše da bi zbog virusa korona u to vreme moglo opet biti uvedeno vanredno stanje, zabrana kretanja, pa se plaše da bi uplatama zarobili svoj novac. Mada, i u ovakvoj situaciji verujemo da ćemo biti puni za praznike - priča za "Blic" Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Zlatiborski ugostitelji zasad nisu izašli sa novogodišnjim cenovnikom, baš iz razloga što se ne zna da li će moći ili ne da gostima prirede živu svirku. Hoteli su istakli svoje aranžmane, ali po uglavnom prošlogodišnjem, ali uslovnom cenovniku u koji je ukalkulisana i svečana večera. Ne bude li je, s obzirom na epidemiološku situaciju, gostima će biti vraćen iznos za vrednost večere.

Zlatar Srbija planina sneg skijanje

Profimedia

Zlatar Srbija planina sneg skijanje, Foto: Profimedia

Najjeftiniji trodnevni paket aranžman na bazi polupansiona po jednoj osobi košta 23.000 dinara. U većini hotela, u zavisnosti od kvaliteta smeštaja, isti aranžman se kreće od 25.000 do 59.000 dinara. Onima sa dubljim džepom tri noćenja za dve osobe nude se za 1.300 evra, odnosno, četiri noćenja za 229.000 dinara po osobi.

I cene privatnog smeštaja su na prošlogodišnjem nivou, što znači da rentiranje dvokrevetne sobe košta od 40 evra pa naviše, dok su najjeftiniji apartmani 80 evra. Što su objekti bliži centru i komforniji cene apartmana rastu i preko 150 evra za noć.

 Privatni smeštaj na Divčibarama za novogodišnje praznike praktično je već rasprodat, hoteli će zbog epidemiološke situacije ograničiti broj gostiju, a cene smeštaja na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja su do 10 odsto više nego lane.

 Kako za "Blic" priča Branka Ilić, meštanka i jedan od najdugovečnijih hotelijera na Divčibarama, interesovanje turista da provedu novogodišnje praznike u ovom planinskom centru je ogromno.

 - Sav privatni smeštaj, apartmani, vile i vikendice, praktično su u potpunosti izdate već pre nekoliko sedmica. Što se tiče hotela, rezervisano je do 35 odsto njihovih kapaciteta, ali s obzirom na informacije da su privatni smeštaji već dupke puni, treba očekivati da će i u njima biti veća popunjenost, pre svega jer su ljudi čekali da vide šta će se zbog epidemije dešavati sa školskim raspustom. Tako da očekujem da će od 20. decembra do 21. januara popunjenost svih smeštajnih kapaciteta bude stoprocentna - kaže naša sagovornica, ističući da se će prioritet svima biti poštovanje epidemioloških mera, pa će tako biti i ograničen broj gostiju.

Hoteli sa više zvezdica, ali i skupljom uslugom

Što se tiče cena, s obzirom na to da su smeštajni kapaciteti sada takvi da ima hotela sa četiri zvezdice rizort tipa, gde je za gosta obezbeđeno sve, preko hotela srednje kategorije, do apartmana i vikendica domaće radinosti, one su za klijentelu različite dubine džepa i više su od 5 do 10 odsto u odnosu na lane. U hotelima se kreću od 2.500 do preko 8.000 dinara za dnevni polupansion, a iznajmljivanje apartmana u zavisnosti od kategorije, strukture i lokacije, košta od 20 do 50 evra na dan. Cene hrane i pića na Divčibarama nisu menjane.

Pročitajte još: