Magla
Alo.rs

Auto-moto savez Srbije preporučio je opreznu vožnju zbog magle koja se spustila prvo u Vojvodini, a u toku večeri je zahvatila i ostale krajeve.

Saobraćaj na putevima koji vode ka većim gradovima pojačanog je inteziteta, pa na pojedinim deonicama treba očekivati usporeniju vožnju, ali i gušću maglu.

Iako trenutno nema snega, JP „Putevi Srbije“ savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put i da voze oprezno i pažljivo. Takođe, savetuju maksimalan oprez pri vožnji i apeluju učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja zbog pojave magle koja smanjuje vidljivost na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

Preporučujemo:

Prestonicu je zahvatila veoma gusta magla. Od čitaoca su nam pristigle fotografije iz različitih delova grada.

Magla može da stvori opasne uslove na putu, posebno ako je izuzetno gusta ili kombinovana sa drugim teškim vremenskim uslovima. Nažalost, saobraćajne nezgode povezane s ovom pojavom uzrokuju veliki broj povreda i smrtnih slučajeva svake godine. Veoma je bitno znati kako pažljivo voziti tokom magle. 

Vožnja po magli zahteva posebnu pažnju

Pored kiše i snega, magla je jedan od najopasnijih vremenskih uslova i za nove i za iskusne vozače. Pre svega, značajno smanjuje vidljivost, tako da je presudno da vozači ostanu usredsređeni na put kako bi ostali bezbedni.

Vožnja po magli zahteva posebnu pažnju, zato budite sigurni da smanjite sve moguće distrakcije. Ovo se odnosi na isključivanje radija i ostavljanje telefona po strani kako biste bili potpuno fokusirani.

Vožnja normalnom brzinom može biti veoma opasna u ovakvim uslovima. Budite sigurni da usporite kako biste imali više vremena za reakciju ako se zaustavi saobraćaj ili se pojave druge opasnosti. Kada je vidljivost strogo ograničena, pronađite sigurno mesto za parkiranje, dalje od puta, i pričekajte da se uslovi poboljšaju.

Magla, Foto: Alo.rs

Izbegavajte da koristite prednja svetla u magli, jer se magla sastoji od sitnih kapljica vode koje se šire i odbijaju svetlost. Iako vam dugi svetla nisu korisna, ne zaboravite da uključite svoja kratka svetla kako biste omogućili drugim vozačima da vas vide.

Vožnja po magli nije vreme da radite više stvari istovremeno. Potrebno je da ostanete potpuno usredsređeni kada vozite. Ponekad ćete morati da isključite radio, prekinete razgovore sa drugim putnicima i budno motrite na put.

Poželjno je da vam prozor bude bar malo otvoren kako biste bili u toku sa dešavanjima u vašoj blizini i kako biste čuli približavanje drugih vozila.

Vožnja tokom magle 

Jedna od najbitnijih stvari jeste da ostavite dovoljno udaljenosti između vašeg četvorotočkaša i automobila ispred vas. Smanjena vidljivost znači i duže vreme kočenja, tako da vam je dodatni prostor itekako potreban Ovo znači i da usporite. Istina, možda će vam trebati više vremena da stignete do svog odredišta, ali je vaša bezbednost definitivno vredna toga.

Povećavanje razdaljine vam osigurava da imate odgovarajuće vreme za reagovanje na bilo kakve prepreke. Jedna od njih mogu biti i divlje životinje na putu, koje je mnogo teže videti. Smanjena vidljivost u gustoj magli vam onemogućava da ih vidite, i vešto izbegnete.

Vlaga i led mogu stvoriti odsjaj, što može učiniti vožnju još težim zadatkom. Omogućite sebi najbolji mogući pogled tako da u potpunosti očistite vetrobransko staklo.

Oduprite se uobičajenom nagonu da koristite svetla bilo kojeg automobila pred sobom kao vodiča. To vas u stvari može previše fokusirati na taj deo puta, zbog čega ćete propustiti druge bitne stvari. Konačno, možete koristiti desnu ivicu puta kao orijentir. Ovo će vam pomoći da ostanete u voznoj traci i da ne „odskačete“ u srednju traku. 

Ukljucite grejače stakala

Kako magla može da stvori vlagu, slobodno uključite grejače stakala i korisitite brisače kako biste omogućili što bolju vidljivost.

Svetla za maglu

Svakako jedna od najvažnijih stvari jesu svetla za maglu. Ukoliko ih imate na svom vozilu, koristite ih, jer ona su postavljena nisko i usmerena ka dole i široko što je po magli jedino rešenje za osvetljavanje puta i sprečavanje zaslepljivanja drugih vozača. Kad su svetla usmerena ravno, kao kod običnih farova, a posebno kad su uključena duga svetla, po magli dolazi do ref lektovanja svetlosti.

Pročitajte još: