Đaci, škola, prvi septembar
Alo!/Masanori Jošida
Đaci, škola, prvi septembar

Alo!/Masanori Jošida

Đaci, škola, prvi septembar, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže za Tanjug da je poslednjih nekoliko godina procedura upisa dece u školu olakšana, da roditelji više ne moraju da šetaju od šaltera do šaltera i prikupljaju dokumentaciju , već da se sve sada obavlja elektronski.

"Škola automatski preuzima celokupnu dokumentaciju - izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, uverenje o pripremnom predškolskom programu, lekarski pregled", kaže Pašić.

Ističe da roditelji koji na lekarski pregled vode decu u privatne ordinacije treba da uzmu potvrdu o pregledu i da je dostave školi.

Pojašnjava da će poslednje nedelje marta preko portala eUprava roditelji moći da zakažu termin koji im odgovara za odlazak u školu kada će moći da završe sve - dete obavi razgovor sa psihologom ili pedagogom, koji procenjuju spremnost deteta za polazak u školu, a roditelji obave upis.

Za roditelje koji žele da dete upišu u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju u obavezi su da do 1. februara podnesu zahtev željenoj školi, a škola je u obavezi da do 30. aprila odgovori na zahtev roditelja.

U prvi razred polaze deca rođena od 1. marta 2014. godine do 28. februara 2015. godine.

PROČITAJTE JOŠ: