Nikola Tesla
Youtube/Printscreen
Nikola Tesla

Youtube/Printscreen

Nikola Tesla, Foto: Youtube/Printscreen

Kosanović je rekao da je dosta članova familije Tesla tokom Drugog svetskog rata skončalo u ustaškom logoru Јasenovac.

"Ukratko, 91 potomak je stradao od ruke ustaša. Ustaše su upale u Smiljane 2. avgusta 1941. godine, zapalile crkvu u kojoj je službovao Teslin otac, pa čak i kuću Nikole Tesle" ispričao je Kosanović.

On je dodao da su neki od članova porodice Tesla odvedeni u logor Јasenovac, a da je "ono malo članova porodice Tesla što je ostalo, nestalo u novom genocidu od 1991. do 1995. godine".

"Tako u Smiljanu danas ne da nema nijednog Tesle, nego nema ni jednog Srbina", rekao je Kosanović, čija rodbinska veza sa Nikolom Teslom potiče preko najmlađe Tesline sestre Marice koja se udala u Plaškom i preuzela muževljevo prezime Kosanović.

Kosanović je naveo da su Teslina kuća i crkva spaljene tokom Drugog svetskog rata, a isto se ponovilo i u ratu 1991. godine u Hrvatskoj.

"Hrvati mu jesu obnovili kuću u jednom trenutku, ali su je ponovo zapalili u poslednjem ratu, kao i sve njegove spomenike. Nemaju pravo da ga svojataju", rekao je Kosanović.

On je napomenuo da je Nikola Tesla rođen u Austrijskoj carevini, a odrastao u Austrougarskoj, i da nikada nije izjavio da je Hrvat.

PROČITAJTE JOŠ: