fakultet, studenti, predavanje
Alo/ Rajko Ristić
fakultet, studenti, predavanje

Alo/ Rajko Ristić

fakultet, studenti, predavanje, Foto: Alo/ Rajko Ristić

Na tri fakulteta u Beogradu školarine će biti povećane od 1. oktobra naredne školske akademske 2020/21. godine, a fakulteti su za korekcije cena danas dobili saglasnost Senata Univerziteta u Beogradu.

Fakultet bezbednosti povisio je školarinu sa 106.900 na 118.200 dinara, Fakultet za fizičku hemiju sa 69.000 na 75.000, dok je Matematički povećao na jednom studentskom programu za 19.000 dinara.

- Povećana je školarina samo na smeru informatika sa 141.000 na 160.000 dinara, dok je za istu tu vrednost, spuštena na istom studentskom programu, na modulu profesor matematike i računarstva - objasnili su sa tog fakulteta.

Prema rečima prorektora Petra Bulata većina fakulteta zadržala je iste školarine godinama ili su one minimalno povećane.

- U okviru Beogradskog univerziteta posluje 31 fakultet i školarine se na nekim nisu menjale godinama. Na primer Fakultet bezbednosti ima iste školarine od 2010. godine. Mislim da ove korekcije stvarno nisu velike - kazao je Bulat.

On je naveo da su kvote za upis su na nivou prošlogodišnjih i kako kaže, u planu je da se ove akademske školske godine upiše 15.014 na osnovne integrisane akademske studije, oko 9.000 na master i oko 1.900 na doktorske studije. 

- Otprilike su dve trećine budžetska mesta. Na akademskim studijama 9.597 mesta smo planirali, ali videćemo šta će nam država odobriti. Za master smo planirali 4.102 budžetska mesta, a za doktorske studije 692 mesta - izjavio je prorektor.

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu rečeno je i da mnogi fakulteti ulaze u proces akreditacije i da im ističe rok od šest godina i ukazano je da bi trebalo da podnesu na vreme novi zahtev.

- Postoji zakonska obaveza od šest godina fakultetu kojem je data akreditacija, da program nastave u narednom periodu. Neki fakulteti nas nisu obavestili o produživanju, pa smo im prosledili mejl kako bi videli šta se dešava sa njihovom akreditacijom, kako ne bi zakasnili. Univerzitet u Beogradu neće upisivati studente na neakreditovane programe - ocenio je Bulat.