UNICEF je dostavio 50 protokomera
promo
UNICEF je dostavio 50 protokomera

promo

UNICEF je dostavio 50 protokomera, Foto: promo

Nabavku protokomera omogućila je kompanija NIS koja se odazvala UNICEF-ovom pozivu privatnom sektoru za prikupljanje sredstava za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u Srbiji. Iz ovog kontingenta protokomera, 20 je namenjeno Infektivnoj klinici, 10 Кlinici za pulmologiju, 10 Кliničkom centru Srbije i 10 КBC „Dragiša Mišović“.

„Podrška zdravstvenim ustanovama jedan je od temelja društveno odgovornog poslovanja NIS-a. Želimo da, koliko je u našoj moći, doprinesemo naporima Srbije na suzbijanju epidemije i zato smo se odazvali pozivu UNICEF-a za nabavku potrebne medicinske opreme. To je ujedno način da iskažemo zahvalnost lekarima na njihovim vanrednim naporima u ovom periodu, kao i da doprinesemo da naši sugrađani imaju još bolje uslove za lečenje. Ova epidemija je pokazala koliki je značaj solidarnosti i NIS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastaviti sa snažnom podrškom zajednici“, izjavio je Кiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Dok najugroženiji pacijenti dobijaju podršku pomoću respiratora, protokomer je osnovna kiseonička potpora namenjena za gotovo 70 odsto pacijenata obolelih od virusa korona kojima su potrebne dodatne količine kiseonika.

„Zahvaljujući partnerstvu sa poslovnom zajednicom i njihovoj istinskoj solidarnosti, UNICEF je nabavio značajne količine medicinske i zaštitne opreme kako bi, od samog početka epidemije, podržao zdravstveni sistem Srbije i pacijentima obolelim od COVID-a omogućio kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Drago nam je da nam se priključila ovako značajna kompanija kao što je NIS i pomogla nam da obezbedimo 50 protokomera koji su sada najpotrebniji zdravstvenim ustanovama“, izjavila je dr Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj dece u UNICEF-u u Srbiji. „UNICEF nastavlja da pruža potrebnu podršku lekarima i svim drugim zdravstvenim radnicima i saradnicima, jer samo zajedno možemo uspešno da prevaziđemo izazove sa kojima se suočava zdravstveni sistem zbog novog koronavirusa“, dodala je ona.

Direktor Кliničkog centra Srbije, profesor dr Milika Ašanin, izrazio je zahvalnost UNICEF-u za donaciju najkvalitetnijih aparata za kiseoničku terapiju.

“Želim da zahvalim UNICEF-u što je uz nas od samog početka epidemije, a danas zajedno sa NIS-om. Protokomeri kiseonika koje smo danas dobili, neophodni su za lečenje pacijenata obolelih od COVID-a, jer im omogućavaju da dobiju dodatni kiseonik, olakšavaju tegobe i time mnogim pacijentima pomažu da izbegnu fazu u kojoj je respirator neophodan. Кlinički centar Srbije je zajedno sa Infektivnom klinikom i Кlinikom za pulmologiju dobio do sada ukupno 95 protokomera kiseonika i 10 novih, najsavremenijih respiratora, dok u narednom periodu očekujemo da nam stigne i 30 kiseoničnih koncentratora. Nama je to izuzetno važna i neophodna oprema i verujemo da će se naša saradnja sa UNICEF-om nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu“.

UNICEF je u julu poslao apel poslovnoj zajednici za prikupljanje sredstava za nabavku protokomera. Zahvaljujući brzom odgovoru privatnog sektora, UNICEF je do sada prikupio sredstva za nabavku 411 protokomera.