Bolnica
Alo!/ Masanori Jošida

 

Bolnica

Tanjug/Dušan Aničić

Bolnica, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

* Hrabra devojka, Milena Mirković (18) je sa svega 3 godine morala da nauči kako da se bori sa teškim bolestima

* Rođena je 2000. godine kao zdravo dete, a sa 16 meseci morala je da se suoči sa prvim izazovima

* Milena je kao beba prebačena na pulmologiju, a zatim i kardiologiju gde su joj rađena ispitivanja nakon kojih je ustanovljeno da ima retku bolest - dilatativnu miokardiopatiju srca

Hrabra devojka, Milena Mirković (18) je sa svega 3 godine morala da nauči kako da se bori sa teškim bolestima, uvećanjem srčanog mišića, operacijama, sepsama, transplantacijom i smrću.

Rođena je 2000. godine kao zdravo dete, a sa 16 meseci morala je da se suoči sa prvim izazovima. Kako kaže njena majka Dragana Mirković, Milena je sve češće bila prehlađena, dobila je bronhitis, te je većinom vremena primala injekcije i inhalacije.

- Imala je 16 meseci kada sam je inhalirala u kućnim uslovima. Skoro mi je umrla na rukama. Prevezena je hitno u dečiju bolnicu u Novi Sad gde joj je pritisak bio 220, a puls nisu mogli da izmere - kaže Dragana koja se priseća najstrašnijih momenata u životima nje i njene ćerke.

Vučić doneo epohalnu odluku, tiče se srpske vojske!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 04.09.2019. 17:47 - 04.09.2019. 18:22 Neočekivano! Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug/Predsedništvo Ministar Vulin ističe da su naređenja vrhovnog komandanta veoma jasna. VAŽNE INFORMACIJE ZA BIRAČE Izbori u Srbiji više neće izgledati isto! Stefanović otkrio šta se sve menja!

Milena je kao beba prebačena na pulmologiju, a zatim i kardiologiju gde su joj rađena ispitivanja nakon kojih je ustanovljeno da ima retku bolest - dilatativnu miokardiopatiju srca, odnosno uvećanje srčanog mišića. Njeno srce zauzelo je ceo grudni koš i deo abdomena i potisnuo druge organe.

- Bolnica nam je bila kuća. Dete je kopnilo, 3 puta je imala po 3 tromba u srcu, dobila je sepsu dva puta, gljivičnu i bakteriološku. Gledati to malo bespomoćno biće koje očima traži pomoć... a ja kao majka ne mogu ništa da učinim. Nikad neću zaboraviti noć kada joj je pozlilo, kada je cela poplavila i tužnim okicama me gledala, grlila i govorila: "Majkice ne daj me!". Više nije imala vena, pretvarala se u senku sa otečenim zglobovoma i glavom, njeno telo je zadržavalo vodu - prisetila se Milenina majka.

Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Devojčici je konačno 2003. godine izvršena transplantacija srca u Berlinu i četiri kateterizacije. Lekari su i tamo govorili da su male šanse da Milena preživi. Ipak, ona se nije predavala i transplantirana je uspešno, uprkos gotovo minimalnim šansama da ostane u životu.

Majka Dejana se sprema da tuži opštinu: "Plakao je ceo dan gledajući decu sa rančevima..." (FOTO)

AUTOR: E. A. DATUM I VREME: 04.09.2019. 07:00 Ispovest samohrane majke troje dece Adrijan Draškić, Foto: Alo Adrijan Draškić (9) iz Bačke Topole, baš kao i svi njegovi vršnjaci, želeo je da prvog ponedeljka u septembru stavi ranac na leđa i krene u školu. Želeo je da upozna nove drugare i vidi svoju učiteljicu.

Ipak, i berlinskoj bolnici je naišla na niz poteškoća. Kako Dragana objašnjava, njena ćerka se pre transplantacije šlogirala.

- Neodgovornošću medicinskog brata moja mrvica se šlogirala. Primetila sam tromb, pozvala ga, on me je ubeđivao da to nije tromb, već vazduh. Ne znam kako sam tu noć preživela. Moje dete se šlogiralo. Ukočeno, gleda u jednu tačku. Moju Milenu skidaju sa transplantacione liste iako je bila prva. Tog momenta mi se srušio ceo svet, rekli su da se pripremimo na najgore i da će, ako preživi, biti parazit.

Milena se, pak, ni tad nije predala. A bila je, seća se njena majka, "izbodena čak i po glavici, zalepili su joj flaster iza uha i skinuli ceo skalp do kostiju".

Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Milena otada, nakon uspešne transplantacije, svake godine po nekoliko puta odlazi u Berlin na redovne kontrole.

Nova kontrola je ponovo pred Milenom, koju porodica nije u mogućnosti da finansira. Na pregledu bi trebalo da se utvrdi mogućnost pravilnog rada srčanog mišića putem niza analiza. Lekari će proveriti kompletne analize krvne slike, ako i specijalne nalaze koji se rade nakon transplantacije.

Takođe, neophodna su sredstva za testove na virus Epstain bar, koji izaziva limfocitozu i mononukleozu. U okviru ove kontrole planiran je i eho kardiogram, merenje visine, težine i kiseonika u krvi koji će pokazati da li je potrebno raditi biopsiju srca.

Pročitajte još:

LEKOVI NAPRAVILI HAVARIJU U ORGANIZMU

- Milena inače slabije govori i slabije koristi desnu stranu tela zbog posledice šloga. Bili smo kod ginekologa juče jer su lekovi koje uzma (imunosupresivna terapija) napravili havariju u organizmu i problem sa hormonima, te su nastale ciste na jajnicima. Sada se borimo i sa time i sa hroničnim oštećenjem bubrega - kaže za Telegraf.rs.

Prošle godine Milena je trebala da ima kataterizaciju srca sa biopsijom u Berlinu, ali zbog nedostatka sredstava je to putovanje moralo da bude odloženo. Cena je oko 20.000 evra.

- Nemamo ni smeštaj u Berlinu. Troškovi su ogromni i zaista nam svaki cent znači. Milena je transplantirana 22. marta 2003. godine. Nažalost, ima Epstain bar virus te i to moramo da kontrolišemo da ne bi doslo do limfoze ili raka limfnih čvorova - poručuje Dragana Mirković.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina