Đaci, škola, prvi septembar
Alo!/Masanori Jošida
Đaci, škola, prvi septembar

Alo!/Masanori Jošida

 Foto: Alo!/Masanori Jošida

Pojedinim srednjoškolcima, i tri nedelje pre raspusta, zaključene ocene za polugodište, koje se završava 18. decembra, i to sa samo dve umesto dosadašnje četiri.

Profesori u pojedinim srednjih školama već đacima zaključuju ocene, iako su do kraja polugodišta ostale još čitave tri nedelje!

Srednjoškolci i stariji osnovci u celoj Srbiji od juče su prešli na onlajn nastavu, a iz nekih predmeta učenicima srednjih škola ocene su zaključene i sa samo dve ocene do sada.

Obratili su se roditelji nekoliko srednjoškolaca, mahom iz Arhitektonske tehničke škole (ATŠ), i jedne ekonomske iz Beograda čijoj su deci ocene iz po nekoliko predmeta zaključene još protekle nedelje, iako nastavu imaju sve do 18. decembra, kada počinje zimski raspust.

- Moje dete je srećom iz predmeta iz kog mu je zaključena ocena imalo jednu četvorku i jednu peticu i zaključna ocena za prvo polugodište mu je pet. Ali šta da mu je nastavnik zaključio manju ocenu, a dete nije imalo priliku da trećom ocenom popravi stvari - požalila nam se Marija R., majka jednog beogradskog srednjoškolca.

Direktorka ATŠ Zorica Rančić kaže da su do sada predložene svega dve zaključne ocene i napominje da nigde u zakonu ne stoji da se ocena mora zaključiti u poslednjoj nedelji polugodišta.

- Pritom, ocenu ne zaključuje predmetni nastavnik, već on daje svoj predlog, nakon čega odeljensko veće zaključuje ocenu na osnovu tog predloga. U svakom slučaju, učenik ima mogućnost da do poslednjeg dana polugodišta odgovara ukoliko želi da popravi ocenu. Svakako je i preporuka Ministarstva prosvete da učenici koji nisu zadovoljni ocenom mogu doći u školu da odgovaraju. Tako da, i ako pojedinim učenicima jesu zaključene ocene prethodnih dana, oni ih svakako do poslednjeg dana polugodišta mogu popraviti ako žele - istakla je Rančićeva.

Navela je i da su ocene ranije zaključivane na osnovu četiri ocene po predmetu, to jest dve po predmetu koji učenik ima jednom nedeljno. Ali, Pravilnik o ocenjivanju je izmenjen još u prošloj školskoj godini zbog vanredne situacije izazvane koronavirusom i dozvoljeno je zaključivanje ocena u vanrednim okolnostima na osnovu broja ocena manjeg od četiri, odnosno dva.

- U svakom slučaju, roditelji uvek mogu slobodno da me pitaju sve što ih zanima, svima odgovaram i telefonski i mejlom, te smatram da je nekorektno što su se ovim povodom obratili medijima pre nego meni - zaključila je ona.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, iznenađen je ovakvim postupanjem.

- Ne znam odakle nekome ideja da sada zaključuje ocene. Mora da se dopusti svakom učeniku da pokaže svoje znanje. To je nehuman odnos prema đaku.

Pročitajte još: