Zagađenje vazduha je tema broj jedan, ulažemo u ekologiju više nego ikada
alo.rs
Irena Vujović
Irena Vujović, Foto: Alo / Dejan Briza

Jedna od ključnih promena, kako najavljuje, biće subvencije za zamenu kotlarnica u državnim ustanovama i domaćinstvima, kako bi se omogućio prelazak na čistije energente.

- Nastavićemo sa subvencijama za kupovnu električnih i hibridnih vozila, a s jedinicama lokalne samouprave radićemo i na projektima pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina. Ove godine će gradska toplana u Kragujevcu, biti priključena na gas, a slične projekte planiramo i u drugim gradovima u kojima postoji problem s kvalitetom vazduha - kazala je Vujovićeva.

Čišćenje reke

Rina

Čišćenje reke, Foto: Rina

Kako ističe, postoje i drugi podjednako važni problem kao što su divlje deponije, nedostatak kanalizacione infrastrukture i prečistača otpadnih voda.

- Sve to zahteva velike investicije, ali uz dobru organizaciju, potrudićemo se da postignemo što više - navodi ona i podseća da je Srbija prošle godine potpisala Sofijsku deklaraciju o zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Toplana Kikinda

Rada Šegrt

Toplana Kikinda, Foto: Rada Šegrt

Ministarka naglašava da je ekologija složena oblast koja pored vode, vazduha i zemljišta podrazumeva i živi svet, te je nemoguće izdvojiti jedan segment i postaviti ga kao prioritet, jer su svi uzročno-posledično povezani kroz prirodni ciklus, pa njen tim i radi na svim ovim elementima.

Ona ističe i da javnost sada lakše može da prati ekološku situaciju u zemlji jer je indeks za njeno praćenje usklađen, ali i da su kriterijumi za ocenu kvaliteta vazduha i dalje strogi.

Pročitajte još: