STRUČNJAK ODGOVORIO Ukoliko ste se vakcinisali "Sinofarm" vakcinom, trebalo bi da znate sledeće ČINJENICE

Da li su kineski zvaničnici zaista priznali da su njihove vakcine "neefikasne", kako su preneli mnogi svetski mediji, i da li bi to trebalo da zabrine više od milion građana Srbije koji su primili jednu ili obe doze "Sinofarma"? Odgovor na ova dva pitanja ukratko glasi: ne i - ne!

Vakcinacija
Vakcinacija, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Šta je zapravo rekao Fu Gao?

Fu Gao je šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a svetski mediji su u subotu pod oznakom hitno preneli njegovo navodno "priznanje" da nijedna kineska vakcina "nije efikasna". To je izazvalo malu paniku u zemljama koje koriste jednu od kineskih vakcina, poput Srbije, u kojoj je najprisutnija "Sinofarmova" vakcina.

Gao, zapravo, nije ništa "priznao", a pogotovo ne da kineskve vakcine "ne rade". On jeste izrekao opšte poznatu činjenicu da efikasnost kineskih vakcina, proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim tehonologijama, doslovce "nije visoka" u poređenju sa vakcinama za čiju proizvodnju se koristi najmodernija mRNK tehnologija.

To je za "South China Morning Post" potvrdio i Lina Tao, kineski ekspert za vakcine. On je objasnio da je Gao poredio cepiva koje sadrže neaktivne fragmente virusa, sa savremenim mRNK vakcinama, poput "Fajzerove".

I zaista - nije tajna da "Sinofarm", koji je u Srbiji u širokoj upotrebi, ima efikasnost od oko 75 odsto, dok se kod "Fajzerove" vakcine ta brojka penje iznad 95 odsto, što je ogromna razlika na velikim populacijama poput kineske.

- Nivo antitela koji generišu naše (kineske) vakcine je niži nego kod mRNK vakcina. Zato je prirodan zaključak da su naše neaktivne i adenovirus vakcine manje efikasne nego mRNK cepiva - kaže Tao.

Virusolog Milanko Šekler kaže da naši građani ne treba da brinu oko efikasnosti kineske vakcine "Sinofarm".

- Ja sam pročitao da je slaba efikasnost "Sinovak" vakcine koja se uopšte ne koristi kod nas. Znam da se koristi u Turskoj, Peruu i Brazilu, ali ne držite me za reč. Nikada nije bila opcija da naša zemlja dobije te vakcine! Mi za sada od kineskih imamo samo "Sinofarm" i njih naši građani mogu slobodno da je prime - kaže Šekler.

Da je "Sinofarm" vakcina zaista zadovoljavajuće efikasna najbolje pokazuju nove brojke koje dokazuju da broj novozaraženih opada.

Kako je rekao Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), koliko su bezbedne vakcine u Srbiji govori podatak da nijedna zabeležena neželjena reakcija nije bila opasna po život.

Kina prelazi na mRNK vakcine

Lina Tao, kineski ekspert za vakcine, kaže da se sada razmatra kako da se poboljša efikasnost kineskih vakcina proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim metodama. Jedna od opcija bi bila da osobe koje su primile dve doze, na primer "Sinofarma"", u budućnosti dobiju i treću dozu, ali neke druge vakcine.

- Ipak, vakcinacija bi trebalo da se nastavi punom parom. Ne treba da čekamo na dolazak neke "savršene vakcine" - rekao je Tao.

Kineska vakcina
Kineska vakcina, Foto: AP

Gao je izjavio da bi Kina trebalo da posveti više pažnje razvoju mRNK vakcina, navodeći da ta tehnologija pruža šansu čovečanstvu za veliki napredak u lečenju svih vrsta bolesti, poput infekcija, HIV-a, raka i genetskih oboljenja.

Od kineskih vakcina, "Sinofarm" je najefikasniji

Prema zahtevima Svetske zdravstvene organizacije, efikasnost kovid vakcine treba da bude 50 ili više procenata, a kvalifikovani prag za većinu vakcina u svetu da budu na tržištu je 70 odsto ili više.

Od kineskih vakcina najefikasnijom se smatra "Sinofarmova", a najmanje efikasnom "Sinovakova".

"Sinovakova" je imala procenat efikasnosti od 50,4 odsto na testovima u Brazilu. Podaci o uspešnosti "Sinofarmove" se kreću između 75 i 80 odsto, dok se za "CanSino" vakcinu tvrdi da je uspešna u 75 odsto slučajeva. Za “Fajzerovu” taj procenat iznosi i do čak 97 odsto.

Povezane vesti

 • Korisnik: Kojadin
  14/04/2021 - 14:47
  Kineska nije demokratski koncipirana i staromodna nije in. Zato uzmite zapadnu ona je moderna sinteticka w sad efikasnost , pa valjda verujete ... Okolo naokolo vazna je reklana i zapadno tumacenje...opa Djurdjo jos da se Evrooski savet itjasni...
 • Korisnik: Toreto
  13/04/2021 - 15:43
  Poznajem 4 coveka koji su primili pfaizer i posle toga bili pozitivni, s obzirom da je 95 posto efikasna bolje da sam uolatio loto dobio bi minimum sesticu...
  • milos @Toreto
   13/04/2021 - 18:14
   E jos kad ne bi slagao :) Ja sam cuo mnogo primera za ljude koje su se vakcinisali kineskom. Niko koga poznajem nije cuo da se neko razboleo nakon Pfizera.
 • Korisnik: Moljac
  13/04/2021 - 09:48
  Ako sam dobro pročitao, piše: kineska vakcina je jako efikasna ako se posle nje primi Fajzerova, jer ova ima efikasnost od 97%. Sad ću se pretvoriti u genija, nakon ovog saznanja. Evo, već osećam transformaciju.
 • Korisnik: Maja
  13/04/2021 - 01:15
  Ako ceo svet objavi da je Sinofarm neefikasna a Srbija tvrdi suprotno,kome verovati,pa naravno Srbiji.Zasto? Zato sto su ovde ljudi ovce.
 • Korisnik: Znači..
  12/04/2021 - 17:39
  nema nervoze za botovski fond, još samo da prime mRNK bocu i onda će biti kompletni... na kraju krajeva ovo i jeste bila treća faza ispitivanja, i utvrđeno je da su toliko efikasne da je najbolje da se primi još i od nekog drugog proizvođača. Sretno...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi