Solun, Grčka
Tanjug/Dimitrije Goll
Grčka, plaža

Shutterstock/Ilustracija

Ilustracija, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Turistička sezona je u punom jeku, a ukoliko ste se odlučili da ove godine letujete u Grčkoj trebalo bi dobro da budete upoznati sa pravilima i zakonima koji važe u ovoj zemlji.

Poučeni iskustvom brojnih turista koji su se proveli kao bosi po trnju, pre nego što uopšte krenete na put, savetujemo vam da dobro proverite agenciju ukoliko ste tako rezervisali aranžman. Nažalost, samo tokom ove godine, stotine turista iz Srbije izvisilo je za letovanje, jer agencije vlasnicima hotela i privatnih smeštaja nisu uplatili novac, te su turisti po dolasku u Grčku završili na ulici! Ukoliko ste u potpunosti sigurni da vas agencija neće „ispaliti“, onda možete da spakujete svoje kofere i da krenete put mora.

Izbegnite sudbinu Gige Moravca

Ukoliko putujete sopstvenim vozilom znajte da je moguće trkeljisanje na granicama, a tu mogu nastati brojni problemi. Naime, prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Međunarodna vozačka poželjna ako iznajmljujete vozilo

Iako zvanično u Grčkoj nije potrebno da posedujete Međunarodnu vozačku dozvolu, nije isključeno da vam je traže u "rent-a-car" agencijama kada poželite da iznajmite vozilo. Naime, brojne agencije su počele da traže ovaj dokument jer ih na to uslovljavaju osiguravajuće kuće prilikom naplate štete ukoliko dođe do udesa.

Ukoliko putujete sa decom, znajte da dozvoljene da unesete do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hranu za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

Nisu naročito popustljivi ni kada je u pitanju voće i povrće, te možete uneti maksimalno pet kilograma.

Savet je da izbegavate unos alkohola, a što se cigareta tiče, dozvoljene su dve paklice, ali umeju da “zažmure” na ceo boks, ali naravno ako ga otvorite i rasporedite po koferu – što će i njima otežati brojanje paklica ukoliko krenu u detaljnu proveru.

Za Grčku vam nije potreban Zeleni karton, ali to će vam tražiti Makedonci (ukoliko ste izabrali taj put). Naravno, kao i gde god da putujete, podrazumeva se da su vam saobraćajna dozvola, vozačka i pasoši validni.

Kazne paprene

Kada konačno pređete granicu i doživite onaj nalet adrenalina “još malo pa sam tamo”, nemojte dozvoliti sebi da previše divljate. Grci su opasni kada su u pitanju ograničenja brzine i ukoliko to ne poštujete, dobro će vas odrapiti po džepu. Ne samo da rizikujete da iskeširate 100 evra i više, nego može da se dogodi da ostanete i bez vozačke i tablica. To što nećete često videti patrole na putu ne znači da vas Grci ne vide. Ako obratite pažnju, videćete da na svakih nekoliko kilometara imaju postavljen radar sa kamerom koji neprekidno škljoca, tako da vas neprijatno iznenađenje može sačekati u povratku na granici – samo kad uporede tablice.

Isto tako, bar 50 evra će vam izbiti iz džepa ukoliko vas uhvate da pričate mobilnim telefonom. Ne ljube ni alkoholisane vozače, te zaboravite vožnju u pijanom stanju.

Poštujte i semafore, jer kazne su drakonske (veće od 500 evra, a sa dozvolom ćete moći da se pozdravite).

Imajte na umu da je kod njih zabranjena i vožnja u papučama. Te muškarci, nabavite sandale za ovo leto!

Pasoše čuvajte kao oči u glavi

Budite spremni na uživanje, ali i plaćanje

Plaže u Grčkoj su kao i uvek prelepe, a na većini njih možete uživati na ležaljkama ukoliko platite bar jedno piće. Ipak, na pojedinim plažama može da vas sačeka neprijatno iznenađenje – a to je plaćanje ležaljki i piće pride. Naime, brojni turisti su se ove godine žalili da im, iako su platili ležaljke i bar turu pića, nije bilo dozvoljeno da popiju svoje piće iz ručnog frižidera.

Komentari (4)

ZEC

28.07.2018 07:55

Sram vas bilo što iznosite neistine, stalno sam u Grčkoj i nikada nisam kažnjen niti zaustavljen od strane njihove policije a redovno činim prekršaje koje ste naveli, ljudi žive od turizma i u skladu sa time se i ponašaju i u Bugarskoj i Albaniji je ista priča ne pada im napamet da vas uznemiravaju a nedao Bog kažnjavaju, deru jedino crnogorci, bosanci, makedonci i naravno srbi, dok u Egiptu NE POSTOJI SAOBRAĆAJNA POLICIJA i imaju manje udesa nego svi navedeni zajedno !

redovno činim prekršaje koje ste naveli

30.07.2018 09:08

@ZEC - I nije te sramota da priznas? Ne znam koliko bih te samarala da mi npr. prodjes na crveno dok sa detetom prelazim ulicu.... Neces ti daleko stici takvim ponasanjem. Pune su bandere takvih.

Gagi

28.07.2018 08:31

A zasto u Srbiji ne udjete u bilo koji kafic i izvadite svoje pice i pijete?Koja je onda poenta postojanja kafica?

lili

28.07.2018 10:47

Lepo,a gde da nosim padoš svuda sa sobom,to znači i na plažu?Tu je kao sigurno?Većina naših turista letuje u priv.smeštaju,nemaju svi za hotele,a samim tim ,nemaju ni sef.Tako da,za novac i dokumenta,vrlo nezgodno...