Saobraćaj, vozači,
Alo!/Vladimir Marković
Saobraćaj, vozači

Alo!/Vladimir Marković

Saobraćaj, vozači, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Damir Okanović, Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, je otkrio koje su najveće greške zbog kojih dolazi do saobraćajnih nesreća, i odgovorio je da li je veći problem u infrastrukturi ili u neodgovornosti vozača?

- Nekoliko faktora utiču na nastanak saobraćajne nesreće. Slika nije crno bela. Ono što je sigurno jeste da se ni jedna saobraćajna nesreća nije desila slučajno, ako svaku od tih nezgoda premotamo onda biste shvatili da je neko negde pogrešio. Svaka saobraćajna nesreća je posledica nečije greške. To može da bude greška vozača, pešaka, onog ko održava puteve, tehnička neispravnost vozila ali svakako sve su to greške koje možemo da predupredimo. Svaka saobraćajna nesreća se može preduprediti. Konkretno moramo da preduzimamo određene mere. Prvi način je da ne dozvolimo da našim postupcima upravljaju loši stavovi. Ako pričamo o konkretnim razlozima zašto dolazi do nezgode, to su sve greške na strani čoveka. On je najslabija karika u tom sistemu. Mi smo poslednji u Evropi po vezivanju pojasa, pogotovo na zadnjem sedištu, a mnogo je važniji pojas na zadnjem sedištu. Nismo mi loši ljudi i loš narod, samo nemamo svest - rekao je Okanović.

Istakao je da bi trebalo uvesti u škole saobraćajno obrazovanje gde deca mogu da steknu elementarno znanje o saobraćaju jer dva, tri meseca u auto školi nije dovoljno.