Most u Užicu
RTS
Most u Užicu

RTS

Most u Užicu, Foto: RTS

Iako ima veliku kulturnu vrednost, preko njega prelaze traktori pa je lokalno stanovništvo pokrenulo inicijativu za zaštitu mosta za koji tvrde da je iz doma Rimljana.

Nije zaštićen, ne zna se ni kada ni ko ga je sagradio. Ne zna se šta sve pamti lučna ćuprija od sige osim rečnih bujica i brojnih putnika.

Most u Užicu

RTS

Most u Užicu, Foto: RTS

Svaki podatak koji se zna o mostu svodi se uglavnom na pretpostavke, priče i legende , ali kustosi tvrde da je na osnovu načina gradnje reč ne o rimskom, već turskom mostu.

- Putevi koji su tuda prolazili , koji su još uvek vidljivi, konkretno carigradski most nam takođe potvrdjuje da je most iz Turskog perioda, studioznijim istraživanjem, eventualnim arheološkim iskopavanjima bi se došlo do detaljnijih podataka i most bi mogao da se stavi u određenu istorijsku dinstancu  - navodi kustos Narodnog muzeja Užice Radmila Jović.

Most u okolini Užica zaheva hitnu sanaciju, jer mu preti urušavanje.

- Projekat je urađen, nije bilo sredstava, nije bilo razumevanja ni od muzeja Užice, ni od ljudi iz Kraljeva za finansijsku pomoć da se taj most uradi. Kada god bi se oštetio, tu sam ja i jedan stanovnik koji ovde živi, popravljali most kada se obruši neki kamen, vratimo ga, naspemo - dodaje Vladan Ćosović.

Most u Užicu

RTS

Most u Užicu, Foto: RTS

Ostaje da se vidi da li će most izdržati do reakcije nadležnih.

- Kolege iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva su izlazile na teren i most će biti uvršćen u nepokretno kulturno dobro u najskorije vreme - rekla je je Radmila Jović

Kako se ranije nije pisalo i pričalo o ovoj istorijskoj građevini, malo građana Užica je čulo da most postoji.