PRiboj
RIna
PRiboj

RIna

Foto: RIna

Na osnovu raspisanog tendera, stručnjaci Instituta za nuklearne nauke „Vinča” iz Beograda, početkom decembra demontirali su osam postojećih radioaktivnih gromobrana na području Novog Priboja. Podsetimo, dva radioaktivna gromobrana bila su pored gradskog stadiona i gradskih bazena, dok je preostalih šest na stambenim zgradama, sve u novom delu grada.

Prema rečima nadležnih iz Instituta „Vinča”, ovi gromobrani, iako su bili aktivni, nisu imali štetna dejstva za građane, jer su jonizujući zraci bili usmereni u nebo odnosno vazduh, a samo u slučaju neke havarije na krovu zgrada, gde su obično postavljeni, odnosno njihovog krivljenja, pada ili rušenja, mogli su imati štetno zračenje po živi svet i životnu sredinu.

PRiboj

RIna

Foto: RIna

Nakon stručnog uklanjanja tzv. radioaktivnih izvora sa dosadašnjih gromobrana, oni su bezbedno transportovani adekvatnim kontejnerima i namenskim vozilima do krajnjeg odredišta - skladišta za radioaktivni otpad.

PRiboj

RIna

 Foto: RIna

Na mestu dosadašnjih radioaktivnih gromobrana u Priboju istovremeno su montirani i novi gromobrani sa brzim delovanjem.

„Uklanjanje radioaktivnih gromobrana i zamena novim, prilično je skup posao, jeste i zakonska obaveza, ali je pre svega preventivno delovanje, a opština Priboj je, iako mala lokalna samouprava, jedna od retkih opština u Srbiji koja je to uradila, kako na javnim objektima, tako i na stambenim zgradama, što su o svom trošku morale da urade Skupštine stanara zgrada, što je, kao društveno odgovorno ponašanje prema svojim građanima, za svaku pohvalu i javno isticanje”, rekla je dr Marija Šljivić – Ivanović, zamenik direktora Laboratorije za zaštitu od zračenja i životne sredine Instituta za nuklearne nauke „Vinča” iz Beograda.

Pročitajte još:

Tagovi