Kratkoročno pamćenje: Jonuz Musliju
Promo
Kratkoročno pamćenje: Jonuz Musliju
Jonuz Musliju, Foto: Promo

Povodom, zbog nedostatka udžbenika na albanskom, bojkota dela nastave učenika osnovnih i srednjih škola u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, Uprava carina je navela da zastupnik uvoznika nije podneo ni deklaraciju za stavljanje robe na slobodan promet.

"Do ovog trenutka ovlašćeni zastupnik uvoznika (špediter ''Miko Trade''), nije podneo deklaraciju za stavljanje robe u slobodan promet, odnosno nije ni pokrenuo adekvatan carinski postupak tokom koga bi bila procenjivana ispunjenost svih neophodnih uslova za uvoz pomenute robe prema Carinskom zakonu", navodi se u saopštenju.

Rok za privremeni smeštaj udžbenika je produžavan već dva puta na zahtev uvoznika "koji je kao razlog naveo to što postupak pribavljanja odobrenja za upotrebu udžbenika u školama kod Ministarstva prosvete još uvek traje".
"Pomenuto odobrenje Ministarstva prosvete nije uslov za uvoz, ali bez njega korišćenje udžbenika u školama neće biti moguće", objašnjava se u saopštenju.

Carinska ispostava Terminal Preševo je 10. septembra 2015. odobrila privremeni smeštaj 25,4 tone udžbenika za osnovnu i srednju školu na albanskom jeziku, koji su kao donacija dopremljeni sa teritorije Kosova za 'Nacionalni savet albanske nacionalne manjine' iz Bujanovca.

U skladu sa zahtevom uvoznika, rok za privremeni smeštaj robe je odobren prvo do 12. oktobra, a potom je odobren i sledeći zahtev za produženje - do 2. novembra, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju rekao je u utorak Tanjugu da problem nedostatka udžbenika na albanskom traje godinama i da su direktori škola, predstavnici lokalnih vlasti i tog saveta više puta tražili od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da dobiju udzbenike ali da nisu dobili odgovor.

On je dodao da je početkom septembra stigla donaciju od Ministarstva kulture u Prištini od 103.000 udžbenika za osnovne škole, ali da ti udzbenici "stoje zarobljeni na carinskom terminalu u Preševu".
U medjuvremenu, kako su preneli lokalni portali u Preševu i Bujanovcu, poltički lideri Albanaca s tog područja su najavili da će od kosovskih vlasti tražiti zabranu distribucije udženika na srpskom jeziku.