Pedofil, pedofilija, obljuba nad detetom
Shutterstock/Photographee.eu
Pedofil, pedofilija, obljuba nad detetom

Shutterstock/Photographee.eu

Pedofil, pedofilija, obljuba nad detetom, Foto: Shutterstock/Photographee.eu

Slučaj mlade glumice Milene Radulović i njenih koleginica koje su optužile poznatog reditelja i učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za seksualno nasilje otvorio je Pandorinu kutiju, a javnost svakoga dana saznaje nešto nepoznato o tome šta se dešavalo iza vrata čuvene škole glume, kroz koju je prošlo više od tri hiljade dece.

Iako su generacije dece vaspitavane da ne komuniciraju s nepoznatim osobama i da opasnost vreba od neznanca koji nude bombone ispred škole, slučaj omiljenog dečjeg učitelja glume srušio je mit o tome da su seksualni predatori samo manijaci iz haustora i silovatelji iz parka i podsetio na zaključke mnogih istraživanja koja svedoče da pedofili često biraju zanimanja koja im omogućavaju da budu u kontaktu s decom.

ANKETA:

Da li ste vi ili neko koga vi poznajete bili žrtva seksualnog nasilja?

 

Rukovođen idejom da obrazovanje i obučavanje na prepoznavanju, reagovanju i načinima zaštite od seksualnog nasilja treba da postanu obavezni deo nastavnog programa dece, od predškolskog obrazovanja ili osnovne škole, doktor psiholoških nauka Goran Milovanović pokrenuo je inicijativu „Ne znači ne” za kreiranje platforme i peticije kojom bi se zahtevalo uvođenje obuke o seksualnom uznemiravanju u osnovne škole. Ovu inicijativu podržali su Centar za ženske studije, Ženska platforma za razvoj Srbije, Akademija ženskog liderstva i Gender knowledge hub. Peticija će biti upućena Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a mogu da je potpišu svi zainteresovani na istoimenoj fejsbuk stranici.

– Imam dve devojčice i ne mogu ni da zamislim kroz kakav pakao sada prolaze roditelji čija su deca odlazila u taj dramski studio. Moramo biti svesni činjenice da se u svakom društvu nalazi određeni broj onih koji ne pristaju na elementarno etičko odnošenje prema drugima. Seksualno nasilje je tema koja se često izbegava ili zataškava, posebno kada je reč o deci. Sada, dok se pred našim očima odigrava drama nekoliko teško povređenih mladih žena u kojima one nose „uloge” koje nikada ne bi izabrale, u našim školama i vrtićima rastu nove generacije devojčica i devojaka od kojih se neke sada suočavaju ili će se suočiti sa seksualnim nasiljem. Društvo propušta da sistemski radi na smanjenju mogućnosti da se nekoj devojčici ili ženi dogodi ono o čemu slušamo prethodnih dana, a mi smo sigurni da pravovremenim obrazovanjem i obukom možemo sprečiti seksualno nasilje – objašnjava Goran Milovanović u razgovoru.

– Izuzetno je važno da se teme kao što su seksualnost, reproduktivno zdravlje, zaštita od nasilja i rodna ravnopravnost uključe u školski sistem. To su znanja koja treba da budu dostupna svoj deci od najranijeg uzrasta. Otvoreni razgovor o temi seksualnog nasilja je najbolji korak u prevenciji – ističe mr Nađa Duhaček iz Centra za ženske studije.

nasilje

Shutterstock

nasilje, Foto: Shutterstock

Inicijativa za uvođenje obaveznog seksualnog obrazovanja ima dugu istoriju – Institut društvenih nauka je više puta apelovao da se Srbija nalazi pri vrhu evropske liste po broju maloletničkih trudnoća i abortusa. Istraživanje Udruženja za reproduktivno zdravlje Srbije govori da je svaka treća devojka imala prvi seksualni odnos u 16. godini života, gotovo polovina odlučuje da stupi u intimni odnos u vezi koja traje manje od nedelju dana, a kontracepciju ne koristi svaka treća devojka.

Za razliku od velikog broja evropskih zemalja, seksualna edukacija nikada nije postala obavezan deo obrazovnog procesa u Srbiji, a „lekcije” iz seksualnog obrazovanja deca dobijaju na internetu ili slušaju od vršnjaka. U evropskim zemljama se seksualna edukacija realizuje na različite načine i u različitim uzrastima – u Velikoj Britaniji i Portugaliji deca o tome počinju da uče u četvrtoj godini, a tinejdžeri u Italiji i na Kipru u 14 godini.

Pročitajte još: