Đubre na Drini
принтскрин/ Еко стража
Đubre na Drini

принтскрин/ Еко стража

Đubre na Drini, Foto: принтскрин/ Еко стража

Sredstva u iznosu od 70 miliona dinara su im odobrena na javnom konkursu, a kako je nakon potpisivanja ugovora, za Tanjug izjavila ministarka Vujović početak radova na realizaciji bi trebalo očekivati do juna, a postavljanje barijera do septembra. Pre toga opštine su dužne da raspišu javne nabavke i izaberu izvođače radova.

„Ovo je deo naših obećanja koja smo dali posle ekološke katastrofe na Potpećkom jezeru kada smo obećali da ćemo uložiti i napore i sredstva da takve ekološke katastrofe u perspektivi pokušamo sprečiti i obećanje ispunjavamo”, rekla je ona.

Pročitajte još:

Navela je da je sada pred Ministarstvom zaštite životne sredine zadatak da formira radne grupe sa predstavnicima opština koje se nalaze na Limu i popisivanja svih divljih deponija koje bi trebalo ukloniti u narednom periodu. „ Ugovorom koji smo danas potpisali opštine će morati rade na uklanjanju tog otpada koji pluta rekama i u tome će angažovati opštinska javna preduzeća”, izjavila je Irena Vujović i dodala da će opštine obezbediti i značajna novčana sredstva za izgradnju plutajućih brana. Navela je da su ove tri opštine učestvovale i na drugim konkursima o pošumljavanju i smanjenju aerozagađenja a da će Ministarstvo zaštite životne sredine uskoro raspisati i konkurs za eko-parkove.

„U ovim opštinama imamo i značajne projekte za upravljanje čvrstim otpadom. Tako je u Prijepolju zatvorena divlja deponija Stanjevine, na čijem mestu ćemo zasaditi nova stabla i ozeleniti tu površinu”, rekla je ministarka Vujović. Dodala je da se u Novoj Varoši radi transfer stanica koja će ovim opštinama znatno olakšati upravljanje čvrstim otpadom, prenosi Tanjug.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić je istakao da će izgradnja plutajućih brana mnogo značiti Prijepolju jer je ova opštini, kako je rekao, imala ponajviše problema sa zagađenjem sliva Lima. Prema rečima predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića i ranije je bilo ekoloških problema u ovom kraju ali sem sastanaka i praznih priča, konkretnih dela nije bilo.